Вашингтон и Анкара са се договорили да вървят към споразумение

...
Вашингтон и Анкара са се договорили да вървят към споразумение
Коментари Харесай

Турция спира военната операция в Сирия за 120 часа

Вашингтон и Анкара са се договорили да вървят към съглашение за основаването на зона за сигурност

Турция се съгласи да спре военната си интервенция в Сирия за 120 часа, което да разреши евакуиране на кюрдските сили. Това съобщи вицепрезидентът на Съединени американски щати Майкъл Пенс след срещата си в Анкара с президента Реджеп Тайип Ердоган, предадоха международните организации.

Пенс посочи, че Съединени американски щати ще улеснят изтеглянето на своите съдружници - кюрдските въоръжени формирования, от зоната на турската интервенция в Сирия.

Операция " Извор на мира " ще бъде прекъсната напълно след цялостното евакуиране (на кюрдските сили), добави вицепрезидентът.

Вашингтон и Анкара са се договорили да вървят към съглашение за основаването на зона за сигурност на границата със Сирия.

Освен това Съединени американски щати няма да вкарват нови наказания против Турция. Пенс съобщи, че Вашингтон ще отстрани глобите, наложени против Анкара, когато в зоната на деяние в Сирия бъде обезпечено " непрекъснато преустановяване на огъня ".

На обособена конференция турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че преустановяването на турската военна интервенция " Извор на мира " в Северна Сирия не съставлява помирение, тъй като такова може да бъде подписано самичък

Това е страховит ден за цивилизацията. Гордея се със Съединените щати, че стояха до мен по нужния, въпреки и нетрадиционен път. Хората се пробват да създадат тази " договорка " от доста години. Милиони животи ще бъдат избавени. Честито на ВСИЧКИ! Това написа американският президент Доналд Тръмп в Туитър.

" Тази договорка не можеше да бъде подписана преди 3 дни. Трябваше " яка " обич, с цел да се реализира. Страхотно за всички. Гордост на всички! ", написа в различен туит доволният Тръмп.

" Имаме преустановяване на огъня за пет дни ", съобщи по-късно във Форт Уърт, Тексас, Тръмп. " Кюрдите са необикновено щастливи от това решение ", добави той, като изрази изключително удовлетворение, че договарянията в Анкара са постигнали резултат толкоз бързо ", добави той.

" Искам да поздравя президента Ердоган, той е мой другар, и аз се веселя, че при нас не породиха проблеми. Той постъпи вярно и аз в действителност оценявам това ", означи американският държавен глава.

Турски медии осведомят, че срещата сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган и американския президент през днешния ден в Анкара е минала в напрегната атмосфера, съобщи за Българска телеграфна агенция Нахиде Дениз.

По лицата и на двамата, които наподобяват напрегнати на фотосите, проличава, че диалогът е минал в напрегната конюнктура. Очите на целия свят са обърнати към тази среща, показва " Хаберлер " в обява, илюстрирана със фотоси от срещата в президентския замък Бештепе. На една от фотосите се вижда, че помощникът на Ердоган - Фуат Октай, взе участие в диалозите сред Ердоган и Пенс.

Посещението на американската делегация отпред с вицепрезидента е на фона на напрежението по оста Анкара-Вашингтон по отношение на интервенцията на турската войска в Североизточна Сирия, която Съединени американски щати не утвърждават, както и решението на Вашингтон за налагане на наказания на Турция, разяснява " Хаберлер ".

Срещата е почнала с 30 минути забавяне. Обсъдени са били последващите стъпки, които Турция има намерение да предприеме в границите на интервенцията на турската войска, проектите за основаването на зона за сигурност.

Смята се, че решението на Вашингтон да наложи наказания на Анкара е съответният мотив за напрегнатата среща Ердоган-Пенс.

Вчера съветникът на американския президент за националната сигурност Робърт О`Брайън и специфичният делегат на Съединени американски щати за Сирия Джеймс Джефри са разговаряли с турския президентски представител Ибрахим Калън. Американските представители още веднъж са предложили да бъдат медиатори сред Турция и кюрдските Сили за отбрана на народа. Анкара изрично отхвърля всевъзможни оферти на Съединени американски щати да посредничат в възможни договаряния с кюрдските сили.

За 13 ноември е планувана среща във Вашингтон сред американския президент Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган. На 22 октомври Ердоган ще се срещне с съветския президент Владимир Путин в Сочи.

Ние (Турция и САЩ) се съгласихме да съберем тежките оръжия от Общински народен съвет, да унищожим техните позиции и укрепления, добави Чавушоглу.

 

standartnews.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР