Вашингтон честити празника на най-младата европейска държава и отбеляза, че

...
Вашингтон честити празника на най-младата европейска държава и отбеляза, че
Коментари Харесай

С двудневни празнични прояви Косово отбелязва 10 години независимост от Сърбия

Вашингтон честити празника на най-младата европейска страна и означи, че за едно десетилетие тя е станала по-стабилна и по-демократична. Белград предизвести, че няма да признае независимостта на някогашната си провинция против участие в Евросъюза. Сърбия още веднъж настоя, че няма решение без нейно присъединяване.


Детски надпревари, изложения, тържествено съвещание на държавното управление и концерт навън на английска певица от косовски генезис са в днешната празнична стратегия на Косово. На 17 февруари 2008 година страната разгласи самостоятелност - 9 години след въздушните удари на НАТО против Сърбия поради кървясъл спор сред сръбските сили и етническите албанци.
Възрастен мъж: Трябва да благодарим първо на починалия президент Ибрахим Ругова, на Съединените щати и на нашите синове и дъщери, които ни дадоха самостоятелност. Няма по-голямо благополучие за мен.
На другия полюс е настроението измежду сръбската общественост в разделения град Косовска Митровица.
Игор Симич - косовски народен представител: Сърбите тук нямаме бъдеще без Сърбия. Като народен представител в Народното събрание на Косово всеки ден виждам, че настояванията ни остават без отговор. Имам възприятието, че в случай че кажа, че на следващия ден стартира нов ден, албанските ми сътрудници ще гласоподават срещу.
Половината от популацията на Косово е на възраст под 25 години, а младежката безработица е 60 на 100. Мнозина са принудени да търсят реализация в чужбина, а единствено Косово от Западните Балкани няма съглашение с Евросъюза за безвизово пътешестване в Шенген.

Сръбската дипломация и разгласи, че Бурунди отдръпва признанието си за косовската самостоятелност.

Независимо Косово не признават Русия, Китай, Индия, и пет страни от Евросъюза, в това число Испания на фона на рецесията с Каталуния. Премиерът Рамуш Харадинай прикани Брюксел да убеди тези пет страни да не блокират европейската вероятност на страната му.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР