Тръмп и съюзниците му удвоиха изборните лъжи след обвиненията за опит за отмяна на резултатите от 2020 г.

...
ВАШИНГТОН (АП) — Федерално обвинение и такова в Джорджия, обвиняващи
Коментари Харесай

ВАШИНГТОН (АП) — Федерално обвинение и такова в Джорджия, обвиняващи Доналд Тръмп в лъжа за изборите през 2020 г., за да отмени победата на президента Джо Байдън не направиха нищо, за да забавят гейзера от предизборни лъжи, изтичащ от бившия президент и неговите поддръжници.

Само два дни след обвинението срещу Джорджия, един от най-ентусиазираните поддръжници на Тръмп излезе на сцената на конференция в Мисури, за да разпространяват изборна дезинформация. Майк Линдел, собственикът на MyPillow, който е явен пропагандатор на мита, че президентските избори през 2020 г. са били откраднати, започна събитие за предполагаеми изборни престъпления с видеоклип за измама.

Той включваше кадри от ноември 2020 г. който уж показваше служител по изборите в окръг Фултън, Джорджия, който вади куфарче с бюлетини изпод бюрото, за да ги добави тайно към преброяването.

Както доказателствата показват оттогава, работникът, Руби Фрийман, просто върши работата си – извади стандартен правителствен контейнер, пълен с истински бюлетини, които трябваше да бъдат преброени. Три различни преброявания на вота в Джорджия, включително едно на ръка, показаха, че бюлетините са преброени правилно и резултатите са точни.

Но Фрийман и нейната дъщеря, които също работеха в изборната служба тази нощ, бяха набелязани от Тръмп и неговите съюзници и обвинен в подпомагане на изборите за Байдън, сравнен с наркодилъри и залят от заплахи. Жените свидетелстваха пред комисията на Конгреса на 6 януари за своите изпитания и съдиха няколко поддръжници на Тръмп, включително бившия кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, за клевета. Лъжите за тях са централна част от обвинението миналата седмица срещу Тръмп и неговите съюзници за предполагаем заговор за разпространение на дезинформация с цел кражба на изборите в Джорджия.

Въпреки това те упорстваха. По време на своята конференция Линдел започна видеото, като каза „не става дума за доказателства“ и имаше за цел да припомни атмосферата от декември 2020 г., когато Тръмп оспорваше резултатите от изборите и се опитваше да намери начини да остане на власт. Анонимно произведеният видеоклип, пълен с трескави съобщения за други „аномалии“ в изборите, започва с думите „този видеоклип е чиста информация“.

„Никога не съм забравил този видеоклип“, каза Линдел.

Нито републиканският електорат. Въпреки че твърденията на Тръмп многократно са били опровергавани - често от собствените му съветници - те са се наложили здраво сред неговата партия. Проучване на Associated Press миналата седмица установи, че 57% от републиканците казват, че не гледат на Байдън като на законно избран президент.

В обвинителния акт срещу Джорджия от 98 страници са изброени няколко неверни обвинения, направени от Тръмп, които бързо бяха опровергани от негови колеги Републиканците, държавният секретар на Джорджия Брад Рафенспергер и губернаторът Брайън Кемп. И все пак Тръмп настоява до ден днешен, че изборите са били откраднати от него и продължава да лъже за това.

След обвинението той обеща пресконференция тази седмица, разкривайки доклад, който според него ще покаже как изборите в Джорджия беше откраднат от него – обещание, което той отмени в четвъртък, като каза, че адвокатите му искат да представят аргумента си в съдебно дело вместо това.

„Някой наистина ли вярва, че съм загубил Джорджия?“ попита Тръмп в своята социална мрежа Truth Social в събота. „АЗ НЕ.“

Като повтаря лъжата отново и отново, дори когато тя многократно е била разкривана като неоснователна, Тръмп не само гарантира, че неговите лоялни последователи остават заредени с енергия, но и доминира дискусията и принуждавайки други да повторят изборите през 2020 г. при неговите условия.

На неотдавнашния щатски панаир в Айова, където той водеше кампания за президентската група на този щат през следващата година, Тръмп отново заяви, че изборите през 2020 г. са били „манипулирани“. В очакване от обвинителния акт в Джорджия, кампанията на Тръмп излезе с изявление преди седмица, в което се казва, че прокурорите „отнемат правото на президента Тръмп на Първата поправка на свобода на словото и правото да оспорват манипулирани и откраднати избори, което демократите правят през цялото време.“

Неговите адвокати защитиха действията му, като казаха, че бившият президент искрено вярва, че измамата му е коствала преизбирането.

Лий Макинтайър, изследовател от Бостънския университет, отбеляза, че много от последователите на Тръмп вече не виждат другите американци като легитимни опозиция, а по-скоро като враг. „Това е стратегическо“, каза Макинтайър. „Това не е грешка. Някой печели от това – политически, идеологически или финансово – и ние знаем, че това е Тръмп.“

Известно като „афективна поляризация“, това Феноменът доведе до повишено насилие и политическа дестабилизация в други нации. Този месец агенти на ФБР застреляха смъртоносно въоръжен мъж от Юта, който беше заплашил да убие Байдън и се наричаше онлайн „MAGA Trumper“.

“ Не става въпрос само за това, че другата страна греши, а че другата страна е зла и те заслужават да бъдат наказани, може би дори физически наранени", каза Макинтайър. „Вече не става дума за факти, а за доверие. Става въпрос за екипи, и на коя страна си.“

Все пак политическата опасност за Тръмп от продължаването на фалшивите му твърдения за широко разпространени измами през 2020 г. също беше подчертана миналата седмица.Същото проучване установи, че 57% от републиканците не Не вярвам, че Байдън е законно избран, също установи, че общо 7 от 10 американци смятат изборите му за валидни. Тръмп ще трябва да убеди някои от тези избиратели, ако иска да се върне в Белия дом през 2024 г.

От възстановявайки фалшивите си твърдения за изборите през 2020 г., Тръмп напомня на гласоподавателите как дори някои от най-верните му поддръжници се противопоставиха на плана му да остане на власт.

Клетвата на Тръмп да докаже, че Джорджия е открадната, предизвика остър укор от Кемп на сайтът, известен преди като Twitter: „Изборите през 2020 г. в Грузия не бяха откраднати“, написа Кемп във вторник. „Вече почти три години никой с доказателства за измама не успя да излезе – под клетва – и да докаже нещо в съда.“

Вицепрезидентът на Тръмп се съгласи.

„Въпреки това, което президентът и неговите съюзници казаха повече от 2,5 години и продължават да настояват в този момент, изборите в Джорджия не бяха откраднати и аз нямах право да отменя изборите на 6 януари“, написа Майк Пенс на уебсайта, сега известен като X.

Наистина, обвинителният акт изброява множество обвинения относно изборите, направени публично от Тръмп и неговите съюзници, пред подкомисиите на законодателния орган на Джорджия в последен опит да ги убедят да замени избирателите на Байдън с такива за Тръмп и дори в бързо отхвърлено дело, заведено от тях.

Например, поддръжниците на Тръмп многократно твърдяха в показания пред законодателите, че са открили 10 315 мъртви хора, които са гласували на изборите. Служители на Джорджия разследват и намери само четири.

Тръмп и неговите поддръжници също така твърдят, че голям брой непълнолетни хора са се регистрирали да гласуват - 66 248, каза адвокатът на Тръмп Рей Столингс пред законодателна комисия на 3 декември 2020 г. Офисът на Рафенспергер каза не съществуват такива гласоподаватели.

Те също многократно цитираха записите на Фрийман и нейната дъщеря, като Джулиани каза на законодателите, че жените, които са чернокожи, подават едно USB устройство напред-назад като „флакони с хероин или кокаин.”

Неоснователните обвинения продължават. Тръмп каза, че ще използва филма „2000 мулета“, който е продуциран от консервативен режисьор и е широко развенчан за използване на погрешен анализ, в своя защита на процеса. В него се твърди, че има заговор в Джорджия и други суинг щати за внасяне на фалшиви бюлетини по пощата в кутиите за пускане.

Грузинските власти разследват един мъж, за когото се твърди, че прави незаконно пускане на бюлетина във филма, и установяват, че гласовете, които е депозирал, са за семейството си и следователно законен. Той съди създателите на филма. Властите на Джорджия, след като многократно поискаха повече доказателства за предполагаемите престъпления и не получиха нищо, също заведоха дело.

Докладите на Асошиейтед прес също не разкриха широко разпространени проблеми с използването на кутии за пускане по време на изборите през 2020 г.

Три години след изборите твърденията на Тръмп бяха отхвърлени от десетки съдии, включително няколко, назначени от него, собствения му главен прокурор и десетки прегледи, одити и преброявания в щатите на бойното поле, няколко контролирани от републиканските законодатели .

Дори и хазартът му да не му се изплати през 2024 г., изкривяванията на Тръмп са оставили отпечатък върху политическата система на нацията, като увеличават поляризацията и убеждават значителна част от американската общественост, че нейните избори и справедливост на системата вече не може да се вярва, каза Дейвид Бекер, изпълнителен директор на Центъра за иновации и изследвания на изборите и съавтор на „Голямата истина“, книга, предупреждаваща за опасностите от изборните лъжи на Тръмп.

„Страшното е, че тези, които прокарват тези лъжи, не трябва да ви карат да вярвате, че губещият е спечелил“, каза Бекер. „Те просто трябва да ви накарат да повярвате, че никой никога не печели. Всички наши демократични институции, които сме изграждали в продължение на 250 години, са изложени на риск.“

___

Рикарди съобщи от Денвър.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР