Вашингтон. Администрацията на американския президент Джо Байдън отдава все по-голямо

...
Вашингтон. Администрацията на американския президент Джо Байдън отдава все по-голямо
Коментари Харесай

The Hill: Белият Дом прави борбата с дезинформацията основен стълб на стратегията си срещу Кремъл

Вашингтон. Администрацията на американския президент Джо Байдън отдава все по-голямо значение на разкриването на съветската дезинформация и агитация, като ще го направи главен дирек на тактиката си против Москва и в отбрана на Украйна в лицето на съветските военни тактики, написа The Hill.

Стратегията бележи смяна в държанието на Вашингтон, който желае да се опълчи челно на съветските дейности след години на мъчно научени уроци, в които Москва е съумяла да всее комплициране и да провокира раздори в Европа, Близкия Изток и самиет Съединени американски щати.

„ Взехме решение - стратегическо решение - да посочваме дезинформацията, когато я забележим “, съобщи прессекретарят на Белия дом Джен Псаки по време на брифинг с кореспонденти в сряда.

„ Ние сме доста по-наясно с съветската машина за дезинформация, в сравнение с през 2014 година... Русия има неограничен потенциал да показва неправилно истината и това, което прави “, сподели тя.

По думите на Псаки, Русия има намерение да извърши интервенция с „ подправен байрак “ в Украйна, с цел да сътвори предлог за навлизане и американското разузнаване, съгласно известията, поддържа оценката на английското външно министерство, че Москва има намерение да конфигурира „ про-руски водач “ в Киев.

Експертите, проследяващи съветските интервенции по дезинформация, приветстват грубите оценки на администрацията, дадени от високопоставени чиновници. И до момента в който чиновниците са задържали от обществеността съответни доказателства в поддръжка на изказванията си, специалисти споделят, че това евентуално е ориентирано към отбрана на източници и способи.

Миналата седмица Държавният департамент също разгласява два осведомителни листа, развенчаващи подправени съветски истории, до момента в който Министерството на вътрешната сигурност издаде предизвестия за вероятни съветски хакерски атаки против американски компании и инфраструктура.

Освен това администрацията съобщи, че е изпратила поддръжка на Украйна, откакто неотдавна държавни уеб страници претърпяха хакерска атака, която чиновниците в Киев значително приписват на Русия.

Всичко това се преглежда като многостранен метод за противопоставяне на необятния набор от хипотетични дезинформационни интервенции на Русия.

„ Виждам, че администрацията е подхванала няколко стъпки, доста от тях през последната седмица, с цел да се опита да парира съветската хибридна активност “, споделя Джесика Бранд, политически шеф на Инициативата за изкуствен интелект и нововъзникващи технологии в института Брукингс. „ Тези старания за следене, каталогизиране и излагане са доста значими “.

Бранд прибавя, че изобличаването на вероятни саботажни интервенции - като хипотетичната интервенция под подправен байрак и „ проруски “ държавен скрит план - може да направи „ невероятно или най-малко доста по-трудно за Кремъл да извърши този скрит план без да пострада престижът й “.

Решението на президента Байдън и висшите чиновници да се насочат към изобличаването на съветските тактики за дезинформация може да се наблюдава до опита им през 2014 година по време на администрацията на Обама, където Байдън беше вицепрезидент.

Тогава длъжностните лица се занимаваха от първа ръка със способността на Москва да прикрива и замита директното си присъединяване в спора. По-специално, Русия отхвърли, че е изпратила свои лични бойци да нахлуят и окупират Кримския полуостров на Украйна през 2014 година

По-късно Путин и други публични лица потвърдиха, че бойците, които се появиха в Крим, облечени в зелени униформи без военни знаци, в действителност са съветски сили.

„ Русия има дълга история на потребление на ограничения, разнообразни от очевидни военни дейности, за осъществяване на експанзия в паравоенни тактики, по този начин наречените офанзиви в сива зона и дейности на съветски бойци, които не носят съветски униформи “, сподели Байдън от Белия дом на 20 януари,

„ Ние сме доста по-наясно с съветската машина за дезинформация, в сравнение с през 2014 година... Русия има неограничен потенциал да показва неправилно истината и това, което прави “, сподели тя.

Миналата седмица Държавният департамент също разгласява два осведомителни листа, развенчаващи подправени съветски разкази, до момента в който Министерството на вътрешната сигурност издаде предизвестия за вероятни съветски хакерски атаки против американски компании и инфраструктура.

Освен това администрацията съобщи, че е изпратила поддръжка на Украйна, откакто неотдавна държавни уеб страници претърпяха хакерска атака, която чиновниците в Киев значително приписват на Русия.

Греъм Бруки, старши шеф на лабораторията за цифрови криминалистични проучвания на Атлантическия съвет, която е взела участие в напъните за документиране и откриване на съветска дезинформация, сподели, че тактиката на Белия дом е „ откриване и ангажиране “.

„ Първо излагане на тази активност и по-късно ангажиране с нея и нейното значение и смисъла на мощния отговор против нея “, сподели той.

Следващото чиновници на администрацията възнамеряват да употребяват съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в понеделник, с цел да се изправят против съветските чиновници, които се пробват да показват Украйна и Запада като агресори.

Длъжностни лица споделят, че Съветът за сигурност е извънредно значимо място за осъществяване на дипломация и отбягване на рисков боен спор и влошаваща се филантропична рецесия в Украйна.

Приблизително 3 милиона украинци получават помощ от Организация на обединените нации поради осем години бойни дейности в Източна Украйна сред подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските военни.

„ Също по този начин преглеждаме срещата в понеделник като опция за Русия да изясни какво прави и сме подготвени да я изслушаме “, сподели върховен чиновник на администрацията на брифинг пред кореспонденти в петък.

„ Също по този начин ще бъдем подготвени да изтъкнем дезинформация и тактики за отклонение, които Русия може да употребява, в това число техните изказвания, че Украйна предизвика спора и че НАТО е отговорно за това напрежение. За страдание сме прекомерно осведомени с тези тактики “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР