Вашето куче ви обича толкова много, че просто е развълнувано,

...
Вашето куче ви обича толкова много, че просто е развълнувано,
Коментари Харесай

Защо кучето винаги толкова се радва да ви види

Вашето куче ви обича толкоз доста, че просто е разгорещено, че сте се върнали при него, споделя науката

Всеки притежател на куче обича, когато домашният му любим го посреща щастливо, щом се прибере вкъщи. Всъщност, едно от най-сладките и благи неща, които могат да стоплят даже и най-студените ни, тежки дни, е точно разчувстваното махане с опашка и бутане с мокър нос на четириногия ни приятел, когато се приберем вкъщи. И тези огромни, прочувствени очи… мъчно е да устоим! Замисляли ли сте се обаче, какво предизвиква тази неподправена наслада от страна на домашния ви любим? Дали тази същинска еуфория е обвързвана с обстоятелството, че вашето прибиране вкъщи ознаменува и, че скоро идва време за разходка. А по-късно – за хранене?

И двете благоприятни условия, несъмнено, са евентуални. Науката обаче ни споделя и друго – вашето куче ви обича толкоз доста, че просто е разгорещено, че сте се върнали при него. И това може да няма нищо общо с всичко, което следва! 

Коренът на държанието
През последните години има разнообразни проучвания, чиито резултати удостоверяват, че четириногите са склонни да синхронизират възприятията си по отношение на тези на своите стопани. 

Какви доказателства съществуват за тези догатки?
Любопитни са изводите, направени от един от извършените опити по тематиката. За неговите цели кучета са изложени на разнообразни миризми, измежду които и познати им аромати, свързани със стопаните им. След като учените са сканирали мозъчната активност на животните са открили, че областите за благополучие и задоволеност са работили в нараснала интензивност, когато кучетата записали нещо познато. 

Това държание, следено при домашните любимци, в действителност е много близо до това по какъв начин самите вие се чувствате, когато видите член на фамилията или обичан човек. Вашето космато приятелче на процедура ви боготвори и в действителност – напълно допустимо е да си е представяло през целия ден мигът, когато ще ви види още веднъж. 

Еволюцията на едно другарство
Хората са опитомявали кучета от началото на писаната ни история. Открити са голям брой доказателства за това, че античните хора са употребявани за помощници вълци и други диви кучета при лов. Това е било от изгода – изключително през зимите месеци, защото четириногите понасят по-добре мразовитите условия и зимен студ. Еволюцията на другарството сред човек и куче е траяла със селективно отглеждане, с цел да се стигне до актуалните породи, които виждаме през днешния ден. 

Друга причина, заради която кучето ви евентуално е толкоз щастливо да ви види е, че то ни възприема в границите на обичайна конструкция на глутницата. Учените са забелязали това заради няколко аргументи, една от които е облизването на лицето. В природата вълците и другите диви кучета обичайно се поздравяват по този метод. 

И не на последно място – това неподправено благополучие може би се дължи на обстоятелството, че сте отгледали кучето си от малко кутре. Домашните любимци се привързват още по-силно към стопаните си, в случай че споделят живота си с тях от ранна възраст. Не забравяйте нито за момент, че в очите на вашето куче вие в действителност сте неговият родител. 

Насърчаване на държанието
Ясно е, че това държание на кучетата постоянно е задоволително и буди позитивни асоциации. Четириногите са склонни да бъдат откровени и да живеят за момента, при тях няма задни мисли. За това, в случай че наподобяват щастливи да ви видят да се прибирате, значи те просто се радват, че сте още веднъж при тях!

Разбира се, евентуално е тяхното благополучие да произтича от края на скуката, идваща от прекарването на часове сами денем. За това и сега, когато подадете глава през входната врата, четириногото откровено се радва да ви види – не се съмнявайте в това! Но и освен – животното желае да знае за всяко място, на което сте били и всяко животно, с което сте се срещнали. За това и животното държи да ви подуши и оближе – незабавно щом прекрачите прага на дома си. 

Това държание е превъзходен знак и, че вашият домакински любим се усеща благополучен и здрав. Нещо, за което множеството стопани на четириноги се тревожат постоянно. Активно куче със страховит, положителен темперамент е нещо, което за което всеки притежател на куче си мечтае и се надява. Може би ще ви зарадваме, че значително точно на вашите грижи и отношение се дължи и това разбиране на света от страна на косматите ни приятели!

Помнете –

едно щастливо куче е доста по-вероятно да посрещне най-хубавия си другар на вратата, в сравнение с едно навъсено, невдъхновено четириного.
Кучетата са обществени животни
Кучетата са еволюирали въз основа на партньорството и съжителството си с хората. А това значи, че те са щастливи обществено да ни доставят наслаждение и да търсят нашето утвърждение. Фактът, че вашият домакински любим се радва да ви види е нещо изцяло обикновено за него. За четириногото това е просто още един метод да удостовери, че вие сте тук и всичко към този момент е наред.  

В последна сметка това, което е значимо тук е да се насладите на безграничната сила и наслада, които вашето четириного приятелче внася в живота ви. То е щастливо, че съществувате, тъй че – в подмяна единствено би трябвало да му отвърнете с обич и обвързаност. Не звучи по никакъв начин комплицирано, нали?
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР