Вашата работа е ключова за устойчивото развитие на туризма и

...
Вашата работа е ключова за устойчивото развитие на туризма и
Коментари Харесай

Министър Ангелкова пред ученици в Пирдоп: Подготовката в професионалните гимназии по туризъм е ключова за развитието на сектора

Вашата работа е основна за устойчивото развиване на туризма и ние ще продължим да насърчаваме напъните за висококвалифицирана подготовка на рецепционисти, бармани, готвачи и други изпълнителски фрагменти. Всички те дават значителен принос за образуване имиджа на страната като конкурентна и търсена дестинация. Това съобщи в Пирдоп министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с преподаватели и възпитаници от Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии "Никола Димов " в града.

Министър Ангелкова акцентира огромното значение, което ведомството отдава на директната връзка с професионалните гимназии, които благодарение на актуалните технологии и дуалното образование образуват експерти съгласно критериите на интернационалните стандарти. Кадровият въпрос в туризма е измежду целите в управническата политика на третия кабинет на премиера Борисов. Много ще се веселя да стартираме съответни начинания в тази посока, заяви министърът и акцентира дейното партньорство с Министерството на образованието и науката и с Министерството на труда и обществената политика за съзнателни ограничения против кадровия недостиг.

Тя посочи също положителните и дългогодишни обичаи в учебното заведение, които се надграждат с всяка нова година, и обърна внимание върху вероятностите на Средногорието като дестинация за четири сезона. През 2018 година в цялата Софийска област са осъществени общо близо 807 хиляди нощувки в местата за настаняване с най-малко 10 кревати, което е близо 9 на 100 растеж по отношение на 2017 година, стана ясно от думите й.
Министър Ангелкова напомни, че с цел да подтиква целогодишния туризъм, институцията сътвори разнообразни тематични дестинации – 8 културно-исторически, 12 винено-кулинарни и 7 балнео- и СПА. Туризмът е водоравен бранш и с помощта на държавната политика, на поддръжката на бизнеса и локалната власт България влезе в топ 5 в Европейски Съюз за осъществени нощувки. За първи път през 2018 година преминахме границата от 9 млн. задгранични визити, а приходите в бранша възлязоха на общо 8,5 милиарда лева с растеж над 5%, уточни още тя.

Министърът подчертава върху самодейността „ 2019 – година на вътрешния туризъм “ и привличането на повече вложения, за което са нужни добре готови фрагменти. Тя пожела триумф на преподавателите и възпитаниците на гимназията и ги прикани да продължат да разпространяват естествените и културно-историческите забележителности в община Пирдоп, с цел да се утвърди като още по-атрактивен маршрут.

По-късно министър Ангелкова връчи грамота от Министерството на туризма на Ваня Сараджова-Момчилова, ръководител на Туристическото сдружение „ Паскал “ в Пирдоп, за неговия принос за развиването на туризма и във връзка 95 години от основаването му. Церемонията се състоя в границите на обичайните културни празници „ Влайкови дни “ в града, които се организират за 27-и път и събират доста посетители и туристи. На срещите и тържеството участва и кметът на община Пирдоп Ангел Геров.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР