ВАС задължи КЕВР и Булгаргаз до 10-и октомври тази година

...
ВАС задължи КЕВР и Булгаргаз до 10-и октомври тази година
Коментари Харесай

Съдът: КЕВР и „Булгаргаз“ да докажат, че газът трябваше да поскъпне


Върховен административен съд задължи КЕВР и " Булгаргаз " до 10-и октомври тази година да показват спомагателни доказателства, с които да обосноват цената на газа. Административният съд София даде ход на делото против нарастването на цената на природния газ с близо 30 на 100, влезнало в действие от 1 април.

Върховна административна прокуратура стачкува на 21 април 2017 година пред Административен съд София-град решението на Комисията за енергийно и водно контролиране, с което, считано от 1 април 2017 година, цената на природния газ се покачва с 29,6%. След това решение на КЕВР цената на топлинната сила скочи с повече от 25%. Оспорването на решението е поради неговата незаконност, изясни прокурор Виктор Малинов.

Неизясняване на всички обстоятелства и условия от голяма важност за формиране на цената, несъблюдение на императивни отговорности за събиране на данни, които имат значение за образуването на тази цена. Тези императивни отговорности са въведени от самата комисия, сподели Малинов. На съвещанието, извършено при закрити врата по искане на "Булгаргаз ", участваха двама представители на КЕВР и нито един на газовия снабдител.

На регулатора и на компанията е даден период до 10 октомври тази година, когато е второто съвещание по делото, да показват спомагателни доказателства, с които да обосноват скока на цената на газа. Прокурор Малинов обаче посочи, че даже съдът да дефинира за противозаконна увеличената цена на природния газ, тя няма да бъде анулирана със задна дата и ще продължи да работи.

Върховната административна прокуратура стачкува и решението на КЕВР, с което е избрана повишена цена на топлинната сила. В петък КЕВР дефинира цените за газа и парното за третото тримесечие. Синьото гориво нараства с към 2%, а парното с 1%, съобщи Econ.bg.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР