ВАС върна дело за дискриминация в Старозагорския окръжен съд и

...
ВАС върна дело за дискриминация в Старозагорския окръжен съд и
Коментари Харесай

Майка осъди ресторант, искал такса „Дете“

ВАС върна дело за дискриминация в Старозагорския областен съд и му разпореди да се произнесе още веднъж, откакто там към този момент един път отхвърлили тъжба на майка против заведение, което желало надценка за играещи деца, написа "Монитор ".

След траяли близо 30 месеца митарства по правосъдните инстанции майка на 3 малолетни деца от Стара Загора съумя да потвърди, че е станала жертва на дискриминационно отношение в заведение, в чието меню била записано, че дължи 50-процентна надценка на сметката, в случай че рожбите й се заиграят посред масите.

В обществените мрежи Живка Александрова написа: „ Делото против едно старозагорско заведение, което преди 2,5 години си разреши да заплашва с такса „ Дете " е решено от Върховен административен съд, в интерес на всички деца и родителите им.

Това решение персонално за мен, освен като жалбоподател, само че и като родител е глътка въздух и лъч вяра, че въпреки всичко в правосъдната ни система има мислещи и съзнателно работещи хора “.

Александрова напомня, че Комисията за отбрана от дискриминация и Старозагорският административен съд не са открили дискриминация в съответния проблем, само че състав на Върховния административен съд с ръководител Здравка Шуменска в свое съвещание от 26 февруари т.г.е заел радикално противоположна позиция.

Върховните съдии анулират предходните решения и връщат делото назад в Града на липите за ново изговаряне, а КЗД ще би трябвало да заплати 500 лева за направените от Александрова разходи за юрист.

В претекстовете за анулацията на предходните решения съдиите са записали буквално: „ Съгласно надписа, нарушаването на условието за недопускане на детска игра се глоби със сума, която е обвързана със сметката за консумация. Това значи, че всъщност, при преценка на представител на заведението, че е позволено нарушаване (детска игра), за съответната категория гости по този метод се вкарват разнообразни, по-високи цени, в сравнение с за останалите гости на заведението, а това без подозрение ги слага в изключително неподходящо състояние спрямо последните. Това е нарушаване освен на възбраната по член 4, алинея 1 от Закона за туризма за даване на туристически услуги в туристически обекти на цени в друг размер, само че и по-неблагоприятно отнасяне на основата на признака „ фамилно състояние “, представляващо демонстрация на директна дискриминация по смисъла на член 4, алинея 2 от Закона за отбрана от дискриминация “.

Репортерска инспекция в заведението откри, че скандалният надпис към този момент го няма в менюто.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР