Вървим по десет-дванайсет часа на ден, като правим само кратки

...
Вървим по десет-дванайсет часа на ден, като правим само кратки
Коментари Харесай

Сърбия: Плащат им, за да подкрепят Вучич?

" Вървим по десет-дванайсет часа дневно, като вършим единствено къси почивки, с цел да си поемем мирис ", споделя Сладжан. Заедно с десетина млади сърби от Южно Косово той върви пешком към Белград към този момент повече от седмица.

Маршрутът, дълъг към 400 километра, би трябвало да ги води до огромния протест, призован от сръбския президент Александър Вучич, който ще се организира на 26 май в Белград. На него Вучич желае да показва силата на ръководещата Сръбска прогресивна партия (СПП), чийто водач е той. " Чувстваме се длъжни да подкрепим президента - той от години оказва помощ на косовските сърби ", споделя Сладжан.

Но този път не става дума за нестихващото напрежение сред Сърбия и Косово. Вучич има напълно други проблеми: Сърбия е в потрес след двете всеобщи стрелби при започване на май с общо 18 жертви. Преди всичко убийствата в едно белградско учебно заведение шокираха страната - тъй като причинителят е единствено на 13 години.

Опасни за държавното управление митинги

Разединената съпротива упреква главно Вучич и неговото ръководство за случилото се. Десетки хиляди стачкуващи към този момент на три пъти се събираха в Белград и блокираха една от главните пътни артерии в града - в символ на митинг против " климата на принуждение ", който съгласно стачкуващите се подхранва от ръководещите политици и медиите, лоялни на Вучич.

Опозицията упорства за оставката на някои държавни функционери, както и за възбрана на риалити излъчвания с принудително наличие. Има също претенции да се отнеме лицензът на околните до Вучич канали - Happy и Pink. Следващият митинг също към този момент е плануван за 27 май пред централата на сръбската социална телевизия RTS.

" Протестите станаха рискови за ръководещите ", споделя пред Дъждовни води сръбският политолог Вуйо Илич. " Хората желаеха да изразят скръбта си след двете нещастия, само че в този момент всичко поема в политическа посока. Също и тъй като държавното управление направи грешката да назова стачкуващите " политическа мърша ".

Недоволството пораства

Повечето медии остават лоялни към линията на Вучич: опозиционерите са наричани " хиени " или " задгранични сътрудници ", които желаят да се възползват от безредиците, с цел да завземат властта. Независимите наблюдаващи в страната обаче са сигурни, че недоволството от Вучич пораства.

Протест против насилието, извършен на 19 май в БелградСнимка: Darko Vojinovic/AP Photo/picture alliance

От 11 години Вучич ръководи Сърбия с желязна ръка и лавира сред Европейски Съюз и Русия. Във вътрешнополитически проект той се показва за " татко на нацията " и раздава работни места на свои съпартийци и правилните последователи. Откакто е на власт, непрекъснато има подозрения, че изборите се фалшифицират.

Изправен пред вълната от митинги - най-голямата, откогато е на власт - Вучич в този момент залага на собствен личен протест, с цел да сложи критиците на мястото им. " Той желае да показва на улицата, че я превъзхожда, като провежда " контрадемонстрация ", изяснява Илич. " Посланието към гласоподавателите му е: ние сме повече от тях. "

Принуждавани да излязат на протест?

Множат се обаче сигналите, че СПП на Вучич принуждава чиновници от обществения бранш да вървят на манифестации или че заплаща на хората пари, с цел да вземат участие. Стотици рейсове към този момент са наети, декорите пред Народното събрание в Белград са грижливо готови.

Марко, който крие същинското си име, тъй като се опасява да разкрие самоличността си, работи в държавната администрация в град в Южна Сърбия и както множеството хора там, е член на ръководещата партия. " Шефът ми има упоритости за партийна кариера. Ето за какво той персонално прикани чиновниците да вземат участие в митинга в Белград ", споделя Марко пред Дъждовни води. " Той не принуждава никого непосредствено, само че е началник. Ако обещае един почивен ден за това, множеството от тях се огъват и одобряват ", споделя мъжът.

Опозицията предлага безвъзмездна правна помощ на тези, които са принуждавани за присъединяване в митинга, а седем опозиционни партии приканиха прокуратурата да реагира на сигналите. Шансовете за това обаче са дребни - правосъдната система в Сърбия е значително под контрола на ръководещите към Вучич.

Александър Вучич на конференция след всеобщото ликвидиране в едно учебно заведение в БелградСнимка: Darko Vojinovic/AP Photo/picture alliance

" Нямам нищо срещу, в случай че един милион души непринудено решат, че желаят да отидат в Белград ", споделя Йелена Милошевич, народен представител от Партията на свободата и справедливостта. " Но изрично се опълчвам на това хората да бъдат изнудвани или заплашвани, че ще си изгубят работата ".

Затихват ли митингите?

Преди двете огромни демонстрации в Белград - тази на държавния лагер в петък и тази на критиците на държавното управление ден по-късно - към момента не е ясно дали опозицията най-сетне ще успее да завоюва точки против своя всевластен съперник, или Вучич ще прибегне до предварителни парламентарни избори, както е правил неведнъж преди. Той към този момент загатна за такава стъпка. През последните години Вучич на няколко пъти свикваше такива избори, с цел да затвърди властта си с безапелационна победа против опозицията, чийто набор е прекомерно цветен и варира от проруски националисти до проевропейски демократи, заради което е и надълбоко разединена.

" Съмнително е обаче дали ръководещата партия в действителност желае да стартира предизборна акция в тази непредсказуема обстановка ", споделя политологът Илич. Възможно е сегашната вълна от митинги да отшуми с течение на времето - както и други преди нея. Във всеки случай точно от това се притесняват мнозина в опозиционния лагер и обмислят дали митингът да не стане по-радикален.

Марко, на собствен ред, си мечтае единствено за едно – за успокоение. Той е заставен да отиде на проправителствения протест, въпреки да не желае. " Да се бориш за превъзходство по улиците, откакто в Сърбия станаха две същински нещастия, съгласно мен е чисто и просто неуместно ”, споделя той.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР