"Варвари, какво правите?!- Грешка, ще я оправим."Репликите са от соцкомедията

...
"Варвари, какво правите?!- Грешка, ще я оправим."Репликите са от соцкомедията
Коментари Харесай

Димна завеса над програмата за печките

"Варвари, какво вършиме?!

- Грешка, ще я оправим. "

Репликите са от соцкомедията "Топло ", а думата ни е за Столичната община, тъй като те и през днешния ден й прилягат. Не-е-е, не става дума за животозастрашаващите перки от акули по улица "Граф Игнатиев ", нито за водната стена на площад "Гарибалди ", оприличавана на надгробна плоча и котешка тоалетна. На дневен ред е към този момент новата акция за замяна на старите печки за отопление на семействата, която стартира в София, Монтана, Велико Търново, Русе, Стара Загора и Бургас.

Целта на плана за повече от 16 млн. евро, от които 10 млн. безплатно еврофинансиране, е "значително възстановяване на качеството на въздуха в градовете посредством внедряване на нов механизъм за преход към различни форми на отопление ". Обещано е хиляди семейства да подменят гратис старите си печки на дърва и въглища с екологични уреди, с цел да падне процентът на проклетите фини прахови частици във въздуха. Срокът за подаване на заявки за присъединяване в програмата е доникъде на юни, а единственият аршин за присъединяване е да се отопляваш на твърдо битово гориво. Останалото е мъгла.

При представянето на плана преди две седмици беше казано, че той ще обхване общо 10 хиляди семейства. Само кметицата на Русе Наталия Кръстева обаче съобщи 1500 семейства за град от 150 хиляди души. Ако и останалите пет провинциални градоначалника вземат толкоз, София ще лапа мухите по този начин, както ги лапна със санирането. Какво ще остане за столицата с 1.5 благ. души население, чийто въздух е и най-мръсният в страната?! В уеб страницата на Столичната община написа, че акцията ще обхване 20 000 семейства на нейна територия. Само че на кое да имаме вяра?!

Според оповестения отново там "Образец за желание " за включване в акцията би трябвало да бъде декларирано пред районната администрация по местоположение на парцела с какъв отоплителен апарат да бъде сменена остарялата печка. На хартия опциите са огромни, само че звучат просто необикновено. Можете да избирате сред централно отопление на Топлоелектрическа централа, отопление на природен газ, с електричество (климатик) и с пелети (печка, камина, казан, горелка). Но е неясно по какъв начин ще бъдат осъществени първите два разновидността без построени топлопреносна или газопреносна мрежи, каквито варианти са планувани паралелно с вариантите за съществуването на такива.

Вероятно затова е планувана и рубрика "Желая да подменя отоплителното устройство, само че не мога да преценява ". За това ще оказват помощ специалистите, които ще посещават заявителите при инспекция в домовете им. Основната й цел обаче е да се уверят, че те дават отговор на изискванията. А тъкмо те са неразбираеми.

Ако изискването да те одобрят е да заварят вкъщи ти избушена "циганска фантазия ", смятайте каква спекулация със остарели печки ще тръгне. Ами новите уреди по какъв начин ще бъдат подбрани - с оглед избора на тези, които ще ги употребяват, или с централизиран избор на правилото "На харизан кон зъбите не се гледат ". И дали пък раздадените в гетата нови уреди няма да бъдат разпродадени на мига, в това число и в пунктовете за остаряло желязо, след което ромите да продължат с различното отопление на парцали, гуми и всичко, което става за горене. Вярно, турили са изискването за правда на жилището, само че у нас законът е врата в полето.

А че към този момент е намислено кои снабдители да намажат от програмата, не се съмняваме. Поне като ще се лапа, дано да е с мярка. Нито въздухът ще стане по-чист след "усвояването " на парите, нито ромското включване ще завърши това хилядолетие. Но пък ще пукат следващите предизборни кьорфишеци при следващата варварска неточност, която след това да бъде поправяна.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР