Варшава. Твърди се, че граничните сили на Европейския съюз Фронтекс“

Варшава. Твърди се, че граничните сили на Европейския съюз Фронтекс“ ...

AFP: Обвиняват европейската гранична охрана в тормоз срещу мигранти.

Варшава. Твърди се, че граничните сили на Европейския съюз „Фронтекс“ си затварят очите за лошо отношение към бежанците от охраната на външните граници на ЕС, според съобщенията в медиите в понеделник, цитирани от AFP.
Съвместно разследване на германския обществен оператор ARD, уебсайта за разследваща журналистика с нестопанска цел Correctiv и британския вестник The Guardian също обвини базираната във Варшава “Фронтекс“ в нарушаване на човешките права на бежанците по време на депортации.
Позовавайки се на вътрешни документи, в доклада се казва, че „Фронтекс“ е разрешил на служителите да използват кучета за залавяне на мигранти, както и за използване на лютив спрей и палки, особено по границите на ЕС в България, Унгария и Гърция.
Разследването обвини местните гранични служители, че използват сила или заплахи, за да върнат мигрантите обратно през външните граници на ЕС, като по този начин възпрепятстват основното им право да търсят убежище.
Той също така цитира случаи на непълнолетни лица, които са били депортирани в самолети без придружител и на бежанци, упоени с лекарства по време на полетите за тяхното експулсиране, в нарушение на международните разпоредби.
Според разследването някои вътрешни доклади на „Фронтекс“ описват "прекомерна употреба на сила" или "малтретиране на бежанци", но често завършват с изявлението "случаят е приключен".
"Фронтекс“ може да изведе служителите си от страни по границите на ЕС и като не го прави, е съучастник във всякакви неправомерни действия, заяви пред ARD ръководителят на Консултативния форум на агенцията Щефан Кеслер.
Като се свързаха с AFP, от „Фронтекс“ заявиха, че "досега не е подадена жалба срещу нито един служител на Службата.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net