Варшава трябва да покани Владимир Путин за празника на 75-та

...
Варшава трябва да покани Владимир Путин за празника на 75-та
Коментари Харесай

Валенса призова Полша да покани Путин за годишнината на Освиенциум

Варшава би трябвало да предложения Владимир Путин за празника на 75-та годишнина от закриването на Освиенциум, съобщи някогашният президент на Полша Лех Валенса, представен от " Газета.ру ". В Кремъл по-рано обявиха, че Путин няма да участва на тези мероприятия, защото те не са вписани в неговия график.

В края на януари президентът на Русия ще бъде в Йерусалим, където се възнамеряват мероприятия в памет на жертвите от Холокоста. Отношенията сред Москва и Варшава напоследък са изострени на фона на друго схващане на събития от резултатите след Втората международна война.

В памет на мероприятия по случай освобождението от нацисткия концентрационен лагер " Аушвиц-Биркенау ", който по време на Втората международна война е ситуиран в полския град Освиенциум, би трябвало да участва и съветския водач Владимир Путин, счита някогашният президент на Полша Лех Валенса.

Точно руснаците са освободители на концлагера, " това е историческата истина, и никой не може да я промени ", съобщи полският политик, представен от портал Onet.

" Ако полското държавно управление желае да сътвори собствен личен исторически роман, това е несериозно ", съобщи Валенса.

В края на януари се означават 75 години от освобождението на Освиенциум от частите на Червената Армия. Известният измежду множеството поданици на Русия и някогашния Съюз на съветските социалистически републики като " Освиенциум " лагер " Аушвиц-Биркенау " е била един от най-ужасяващите " заводи за гибел " на Третия райх.

Точно на неговата врата е изкован надписа " Работата те прави свободен ". Тук нацистите са унищожили над 1,4 млн. души, болшинството от тях - евреи, доведени тук от разнообразни страни. Заключените са били принуждавани на тежка работа, а по-късно - убивани в газовите камери.

" Разходката в Освиенциум постоянно остава в паметта ", съобщи пред съветското издание помощника на президента Владимир Путин Андрей Фурсенко, който през 2010 година оглавяваше съветската делегация на траурната гала. Ние стояхме там немного време - към час и половина, само че можеше да се представим какво са изпитвали пандизчиите на пронизващия вятър.

И без значение, че бяхме топло облечени, за разлика от арестуваните, се чувствахме като без облекла - аз премръзнах съществено.

По-рано полските управляващи обявиха, че ще изпратят покана на Путин да посети паметната гала. В края на ноември 2019 година прессекретарят на президента Дмитрий Песков съобщи, че в графика на Путин няма маркирано пътешестване в Освиенциум. Той напомни, че президентът е посетил мемориала през 2005 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР