Варшава посрещна твърдо решението на Брюксел да задейства безпрецедентна наказателна

...
Варшава посрещна твърдо решението на Брюксел да задейства безпрецедентна наказателна
Коментари Харесай

Варшава застава твърдо зад събедната си реформа

Варшава посрещна твърдо решението на Брюксел да задейства невиждана наказателна процедура против страната. Европейската комисия задейства нуклеарния вид против Полша поради 13 закона, които нарушават върховенството на закона и разделянето на управляващите. Президентът Анджей Дуда упрекна водачите на Европейския съюз, че лъжат за събитията в Полша, а законите не заплашват демокрацията. Той акцентира, че поляците са били въодушевени за правосъдната промяна от практиката в други европейски страни.

 Полският президент Анджей Дуда Полският президент Анджей Дуда © Българска телеграфна агенция
Как ще приключи конфликтът сред Варшава и Брюксел, определян от английската преса като най-тежката рецесия в Европейски Съюз? Днес, по време на посещаване във Варшава, английският министър председател Тереза Мей изрази вяра, че полският ѝ сътрудник Матеуш Моравецки ще контракти решение с Еврокомисията. В същото време Мей уточни, че конституционните въпроси би трябвало да се вземат решение главно от самите страни.

Полският президент Анджей Дуда зае твърдо страната на държавното управление, което не се отхвърля от правосъдната промяна. След опасността за наказания от Брюксел, Дуда разгласи, че в същия ден е подписал два противоречиви закона, които върна в края на юли, по време на всеобщи митинги. Приети небрежно, без публичен спор, те поставяха под политически надзор Националния правосъден съвет и Върховния съд. Единият овластяваше президента и министъра на правораздаването, който в Полша е и основен прокурор, да назначават членовете на Върховния съд. Двата закона са модифицирани, сподели Дуда. Той отхвърли концепциите, че измененията в правосъдната система нарушават правилата на демокрацията в Полша.
 Брюксел предприе невиждана наказателна процедура против Полша Брюксел предприе невиждана наказателна процедура против Полша
Европейската комисия предложи страната да остане без право на глас при разискването и вземането на решения от Европейския съюз. Причината е, че съгласно...
Анджей Дуда, президент на Полша: Напротив, дами и господа. По мое мнение демокрацията се задълбочава, що се отнася до правораздаването. Не може съдиите да съдят сами себе си, да вземат решение делата си и никой да няма въздействие върху това. Освен правилото за разделяне на трите управляващи, съществува и принцип за съвместен баланс сред управляващите. Приетите решения служат за демократизация на страната и са срещу олигархията.
По-късно, в прочувствено телевизионно изказване, Анджей Дуда упрекна европейските водачи, че лъжат в изказванията, че измененията нарушават върховенството на закона в Полшаи в решението за наказания има доста двуличие.
 Захариева: Ще имаме мнение по проблема Захариева: Ще имаме мнение по проблема "Полша ", откакто се изслуша страната
Ще имаме мнение по въпроса с Полша, само че е значимо страната да бъде изслушана и тогава ще оповестим мнението си като страна от Европейски Съюз. Това сподели външният ни м...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР