Вароатозата е най-големият проблем за пчелите Как да се справим с

...
Вароатозата е най-големият проблем за пчелите
Как да се справим с
Коментари Харесай

Как да се справим с вароатозата по пчелите – полезни съвети

Вароатозата е най-големият проблем за пчелите

Как да се оправим с вароатозата по пчелите – Вароатозата е паразитна болест по пчелите, която е породена от кърлежа Вароа (Varroa Jacobsoni). Той се прикрепя към гърба или коремчето на пчелата и смуче от нейната мастна тъкан. Вароатозата съставлява най-големият проблем за пчеларството, от позиция на болести.

Размножава се в килийките с пило, като женската влиза там малко преди запечатването на пилото с восъчно капаче. Снася до седем яйца, като избира търтеево пило. Нанася големи вреди по ларвите на пчелите, защото се храни с тяхната мастна тъкан още в килийките. Поради този факт, пчелите които са били опаразитени не са пълноценни за пчелната колония, някой от тях са с деформации, други нямат крила и така нататък

Ако не се вземат ограничения за битка срещу Вароа акара, то доста скоро ще имаме проблеми с нашите фамилии. Особено през късното лято и есента, когато няма към този момент търтеево пило, а пчелите отглеждат зимното пило, в случай че до тогава не сме поизчистили пчелите от акарите, фамилиите ни може и да не презимуват. Затова би трябвало да се водим целогодишна битка против този противник.

Как да се оправим с вароатозата по пчелите, с цел да се предпазим от нездравословните последици на този кърлеж:

Пролетно и есенно отнасяне с химически препарати

Това е най-разпространената форма на битка с акара. Това са химически препарати, с дейна субстанция като амитраз, флувалинат, флуметрин и други. Обикновено са напоени на плаки и ленти и се слагат за прочут интервал в кошера. Ефектът от тях на изчистване на акара е 90-95%, което е сносно, само че казусът при тях е, че са химически съединения и имат много отрицателни резултати.

Пролетно и есенно отнасяне с органични киселини и етерични масла

Тук имаме едно по щадящо отнасяне за нашите пчели и за нас, защото това не е “тежка химия ”. Тук влизат другите киселини като мравчена, оксалова, млечна, настрана от това можем да употребяваме тимол, ментол и разнообразни етерични масла.

Третирането става посредством накапване, пулверизиране, опушване, наръсване и така нататък според от продукта, който ще използваме. Също има огромен % на потребно деяние, като може би са с по-малък резултат от “тежката химия ”, само че доста зависи от метода на отнасяне. Например, в случай че третираме с киселина в миг, в който нямаме пило в кошера, ние ще се оправим с значителен % акари.

Третиране с естествени средства

Тук спадат продуктите, които можем да вземем от природата. Към тези артикули спадат разнообразни брашна от борови и хвойнови иглички и чесън на прахуляк, с които третираме фамилиите посредством напудряне. Можем да използваме посредством опушване дива калина и вратига. Можем да използваме и други естествени средства, само че резултатът е много по-малък, спрямо другите способи. Но пък е биологичен, което е един добър плюс.

Използване на строителна рамка

Този способ цели изрязването на запечанато търтеево пило и неговото заличаване. Чрез тази мярка се реализира едно много положително намаляване на нивото на опаразитеност на нашите пчелни фамилии. Поради фактът, че вароа кърлежите избират да се развъждат в търтеевите килийки, ние в интензивният сезон на развъждане на пило, да вземем за пример през месеците Април, Май и Юни можем да използваме строителната рамка.

Тя няма да отстрани всички кърлежи, само че е една добра процедура и ще ни сведе равнището за опаразитяване до някакви възможни граници. Също по този начин спомага и за добиването на повече восък, както и за вярното създаване на питите с работен килийки. Така че не е за подценяване.

Борба с акара, посредством спиране на пилото за известно време

Тук концепцията е да оставим пчелното семейство за известно време без пило и откакто всичкото пило се излюпи, да третираме с някой прекрасен и ефикасен препарат, с който да почистим съвсем всичките акари. Това можем да създадем по няколко метода:

Чрез правенето на отводка

В взаимозависимост от времето за нашата основна паша, ние можем да планираме по кое време можем да се възползваме от този способ. Ако преценим да е преди акацията, можем да отделим майката с една рамка със запечатано пило, една рамка с мед и една рамка с прашец и да я отделим в настрана ковчеже или в корпус над главното семейство.

Можем да оставим пчелите от главното семейство да си създадат майка сами, а можем и да придадем зрял маточник, в случай че се тормозим, че няма да имаме задоволително пчели за бъдещите основни паши. Третираме за акари откакто всичкото пило се излюпи.

Чрез блокиране на майката

Тук задачата ни е да блокираме майката и тя да няма място за яйцеснасяне най-малко за 15 дни. Това може да стане благодарение на ханеманов изолатор. След като мине времето на изолираност, слагаме ленти или третираме с различен препарат и освобождаваме майката.

Чрез отчасти уединяване на майката

Тук задачата отново е да изолираме майката, само че тя да продължи да снася. Това се реализира посредством изолирането на майката в ханеманов изолатор, в който я оставяме на 1 или 2 рамки, на които да снася яйца. Там остава за към 21 дни, а през това време цялото запечатано пило на останалите рамки ще се излюпи.

Махаме майката от изолатора и третираме акарите с препарат по наш избор. А рамката или рамките с пило от изолатора можем да унищожим или да съберем в един кошер, който да го използваме като кошер-капан, с цел да не загубим тези пчели.

Независимо кой способ или композиция от няколко метода ще изберем за отнасяне на нашите фамилии срещу Вароа акара, ние сигурно би трябвало да водим целогодишна упорита битка срещу този пакостник. Защото единствено по този начин ще имаме здрави и енергични пчели, които да ни носят доста мед.

Още потребни неща за пчелите вижте тук


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР