Варненци живеещи на ул. Александър Батенберг“ 45 трябва да внесат

...
Варненци живеещи на ул. Александър Батенберг“ 45 трябва да внесат
Коментари Харесай

Корените на дърво изместват основите на жилищна сграда във Варна

Варненци живеещи на ул. " Александър Батенберг “ 45 би трябвало да внесат писмо в Община Варна, в което да опишат, че коренната система на дървото, което се намира пред постройката им, заплашва основите на постройката и ги компрометира. Това сподели за Радио Варна инж. Петър Гърбузов, шеф на Дирекция " Инженерна инфраструктура и благоустрояване “. Освен това хората би трябвало да приложат снимков материал, както и да дадат достъп на представител на общината да влезе в постройката и да извърши инспекция.

Гърбузов разяснява случая след изпратени въпроси от Радио Варна и публикация на уеб страницата ни, че близо 70-годишно дърво с излязла над тротоара коренова система, заплашва жилищната кооперация, тъй като корените на дървото изместват стените в основите на постройката, и тъй като строителната компания, която ремонтира тротоара, е оградила дървото с висок бордюр, като е оставила за една от стените, стената на самата постройка. Във въпросната кашпа попадат прозорците на мазите, които не могат да се отварят, а при превалявания от дъжд, дълбокият басейн към дървото ще се цялостни с вода, която ще влиза в мазите, а оттова и в основите на постройка.

Петър Гърбузов посочи, че ремонтът на тротоарите, който се прави от началото на този месец в Гръцката махала, е по план на Община Варна. Строителната компания е Инжстройинженеринг ЕООД, а по неговите думи всяка седмица представител на общината, дружно с надзорна компания, правят инспекции дали заданието се прави по проект. До в този момент проблеми съгласно тях няма.

Относно дървото, сподели, че са говорили с хората и знаят техните опасения, само че съгласно външото проучване на община Варна на въпросното дърво, то е крепко и няма причина да бъде отстранено. Единственият метод крепко дърво да бъде отстранено, е в случай че то заплашва по някакъв метод постройка, в която живеят хора. За задачата жителите на постройката би трябвало да напишат писмо до общината, в което да обяснят това, да приложат документи и на база на това писмо общината да направи инспекция. До момента такова писмо в община Варна не е постъпвало, безапелационен е инж. Петър Гърбузов. Входираното искане на хората ще даде съображение за инспекция от общината. В противоположен случай дървото ще бъде оградено и няма да бъде пипано. Гърбузов сподели още, че в проекта на общината е планувано да се изградят бордюри към дървото без да се употребява стената на постройката. Към момента, обаче построяването на последната стена, е в застой, тъй като в общината чакат хората да вземат отношение по отношение на дървото – в случай че напишат писмо и инспекцията на общината покаже, че корените заплашват основите – дървото ще бъде отстранено, в случай че ли пък се окаже, че постройката не е застрашена – ще се построи кашпа с четири стени, ще се направи хидроизолация и дренаж, който да води водата към шахтите, с цел да влиза в основите на постройката и с цел да не изгният корените на дървото, изясни Гърбузов.

По неговите думи няма противоположен надолнище на тротоарите, които се построяват сега, само че в случай че се откри подобен, казусът се отстранява след инспекция. Отводнителните шахти, които са в региона на ремонтните действия, ще бъдат изчистени от пръст и камъни преди строителните действия да приключат, сподели още инж. Петър Гърбузов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР