Варненското село Казашко отбелязва 110-годишен юбилей на 19 август. Населеното

...
Варненското село Казашко отбелязва 110-годишен юбилей на 19 август. Населеното
Коментари Харесай

Варненско село празнува 110-годишен юбилей

Варненското село Казашко отбелязва 110-годишен празник на 19 август. Населеното място е публично прието с царски декрет през 1908 година. За годишнината кметството кани поданици посетители на селото на обичаен празник. Той ще се състой през днешния ден от 17.30 часа на каменната площадка зад читалището „ М. Шолохов “, написа Moreto.net.

Заради идния празник още през юли кметството разгласи конкурс за най-красиво завършени и поддържани пространства пред домовете. Победителите ще бъдат оповестени и наградени на 19 август.

Казашко е най-малкото обитаемо място, принадлежащо към община Варна. Намира се на 6 километра от центъра на града и е ситуирано на самия бряг на Варненското езеро.

Първите заселници на мястото, където през днешния ден се намира селото, са роднини на донски и кубански казаци, прокудени преди повече от 300 години при религиозните промени на Патриарх Никон и европеизацията на Русия по времето на Петър Велики. Много староверци напущат и се заселват по поречието на Дунав, в Мала Азия, търсейки избавление за вярата си. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР