Варненското дете чудо във вдигането на тежести Христо Христов напусна

...
Варненското дете чудо във вдигането на тежести Христо Христов напусна
Коментари Харесай

Живко Николов: Христо Христов мачка всички с техничния си стил

Варненското дете знамение във повдигането на тежести Христо Христов напусна възраст „ кадети ” с три от три вероятни европейски трофеи и с една международна.

Ученикът в Спортно учебно заведение „ Георги Бенковски ” стартира своята доминация със злато на Първенството на Стария континент в Нови Томишъл, Полша при 15-годишните през 2016 година, а след това продължи с шампионските си изяви и при 17-годишните. През 2017-та стана още веднъж европейски първенец в Прищина, Косово и за първи път международен в Банкок, Тайланд, а преди 9 дни стъпи за трети път на европейския връх в Милано, Италия.

С съществена заслуга за интернационалната популярност на 17-годишния гений на „ Титан ” е неговият персонален треньор Живко Николов.

В извънредно изявление за „ Народно дело Седмицата ” Николов прави равносметка за постигнатото от Ицо до този миг и разкрива своите упования за близкото бъдеще.

- Г-н Николов, по какъв начин ще обясните тоталната надмощие на Христо при кадетите?

- Наред с безспорния гений, дисциплинираност и голямата работа, която прави в залата, той има изчистен техничен жанр, с който бе над всички други. За мен и естетите е наслаждение да видя по какъв начин Ицо излиза над подиума и без да се бави, подвига елегантно тежестта на себе си. Той в никакъв случай не се е люшкал със щангата, нито е правил крачки с нея по подиума.



- При последната от четирите си огромни трофеи в Милано за първи път пропусна да вземе и всички златни медали в обособените придвижвания. Как го приехте?

- Аз не съм отчаян, защото Ицо явно бе ощетен от съдиите при третия опит в изтласкването на 203 кг. Всички в залата видяха, че опитът бе сполучлив и Ицо трябваше да вземе златото в това придвижване, както и да стане първи по системата на Синклер.



- Разбрах, че доста тежко сте претърпяли неучастието на Христо на международното в Ташкент, Узбекистан през юли, за което нямате виновност, защото федерацията не беше платила санкцията към Международната централа.

- Световното бе за юноши до 20 години и съгласно резултатите Ицо ставаше втори. Въпреки че щеше да подвига с две-три години по-големи от него, които имат бради на 22-23 годишни. По време на надпреварата ние гледахме опитите на грузинеца, който стана първенец, и паралелно с тях Ицо правеше опити в нашата зала. В изхвърлянето Ицо приключи със 172 кг, с един повече от грузинеца. В изтлаксването спряхме опитите, откакто грузинецът бързо подвигна 211 кг, само че с оглед достиженията на другите Ицо печелеше сребро.



- От 6 до 13 октомври в Буенос Айрес е най-голямото предизвикателство за Христо тази година – Младежката олимпиада. Как очаквате да се показа?

- Естествено, да е първенец, което ще го трансформира в първия варненски състезател с сходна купа. Знаете, че до момента имаме сребро на Душко Благовестов в бокса.



- В каква категория ще взе участие, какви достижения ще му трябват за златото и кои ще са главните му противници?

- Ицо ще подвига в категория над 85 кг., което е добре, защото няма да се наложи да смъква килограми. В идващите два месеца ще проведем два лагера – на Спортпалас и в Дианабад в София, по време на които ще се стремим да повишим малко резултатите му. По силите му е да изхвърля 172 кг и да тласка 207-208 кг. Що се отнася до съперниците, към този момент подобен му е единствено един иранец. Но нищо чудно да се появи някой твърд руснак или беларусин, а и настрана на олимпиада постоянно има изненади.

 

- В интервала 2019/2022 година Христо ще взе участие в европейски и международни шампионати при юноши до 20 години. По-трудно ли ще е там да повтори триумфите при кадети?

- Не виждам причина да не го направи, стига да е здрав и да се опази от травми. В идващите години той ще се състезава единствено в една категория – до 109 кг, което значи, че при неговото тегло от 112-113 кг, би трябвало да смъква едвам 3-4 кг преди състезание. Това няма да е проблем и няма да му се отразява върху резултатите.



- Кога да чакаме дебюта му на европейско или международно за мъже?

- Възможно е още при започване на ноември на международното в Туркменистан. Ще подадем поръчка, само че последната дума ще е на старши треньора на националния тим Иван Иванов. Знаете, че първо следва Младежка олимпиада, тъй че дано изчакаме да забележим какво ще стане там. Но, в случай че Ицо не взе участие в Тюркменистан, сигурно ще дебютира за мъжете на европейското напролет на 2019 година.



- Ще успее ли да вземе квота за Олимпиадата в Токио през 2020 година?

- Вярвам, че ще го направи. За това му би трябвало да бъде в Топ 15 на международната класация съгласно достиженията от шест огромни надпревари – европейски и международни за мъже, и шампионати под егидата на Международната федерация. Ицо ще взе участие във въпросните шампионати и шампионати, и остава единствено да подвига тежестите, с които се оправя на тренировки.

 

- За край. Как пазите Христо Христов от допинга?

- Този въпрос сме го решили от дълго време. Всеки ден аз зная и съм осведомявам от него каква храна и витамини приема. Никога няма да позволи компромис с хранителния и питейния му режим, тъй като зная, че като първенец е подлаган непрестанно всяка година на допинг надзор. Проби му вземат освен след надпревари, само че и ненадейно след тренировки и когато и да е.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР