Варненският свободен университет Черноризец Храбър става академичен център за изследване

...
Варненският свободен университет Черноризец Храбър става академичен център за изследване
Коментари Харесай

Свободният университет във Варна започва да подготвя киберрицари

Варненският свободен университет " Черноризец Храбър " става научен център за проучване на киберсигурността.

В заведението се откриват две магистърски стратегии - " Киберсигурност " и " Интелигентни системи за сигурност " , които са част от плана " Черноморска академия за сигурност ", пишат в прессъобщение от университета.

Минути преди откриването на магистърските стратегии президентът на заведението доцент доктор Красимир Недялков съобщи: Обявявам началото на самодейността на Варненския свободен университет - " Рицари против машините ".
 Цветанов обвърза евровота с киберсигурността в Европейски Съюз
Цветанов обвърза евровота с киберсигурността в Европейски Съюз

Ако има пробив на евроизборите, националната сигурност е застрашена

В стратегиите ще се приготвят висококвалифицирани експерти по киберсигурност, които могат да защитят ползите на страната, на обществото, на бизнеса - " със силата на правото, а не с правото на силата ", както съобщи ректорът на университета проф. доктор Петър Христов.

" Киберрицарите " щели да се приготвят освен в региона на осведомителните технологии и право, само че щели да бъдат физически мощни, душевен издръжливи, високо стимулирани и волеви.

На събитието участва известният специалист по сигурността Ариел Коен . Той съобщи: " В понятието " Кибер " се вплитат и обучение, и интернационалните връзки, тъй като без разбирането за тях няма по какъв начин да се борим с проблемите на киберсигурността. Черноморската академия за сигурност на Варненския свободен университет през днешния ден е първата стъпка в слагането на България в центъра на решаването на тези проблеми. Киберакадемията има за цел да образова специалисти по киберсигурност, да стане профилиран център за проучвания и да сътвори връзки с европейските страни във връзка с противодействието. Креативният метод на университета е най-хубавият метод за постигането на тези цели. Поздравявам ВСУ " Черноризец Храбър " за тази първа стъпка. "
 България е добра среда за киберизмами, съгласно Явор Колев
България е добра среда за киберизмами, съгласно Явор Колев

Залети сме от сигнали за измами всекидневно, показва той

До университета приветствен адрес е изпратил и българският еврокомисар по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел. В него се споделя: " Вярвам, че ВСУ " Черноризец Храбър " ще бъде мястото, на което среща ще си дават специалисти и студенти и ще преглеждат в детайли предлаганите от Европейската комисия ограничения в тази област. Сред тях са и експертните екипи за бързо реагиране при положение на произшествия с киберсигурността, съдействието на страните членки в обстановка на такива произшествия, общоевропейските схеми за узаконяване на електронните и информационните артикули за киберустойчивост. Киберсигурността стартира от всички нас. Тя не може да остане затворена единствено в залите за политически съвещания, в научно-изследователските лаборатории или в публикациите в профилираните издания. Уверена съм, че ВСУ " Черноризец Храбър " ще даде своя важен принос за тази цел и ще помогне България и Европа да станат по-сигурни и предпазени . "
 Габриел вижда капацитет за български хъб по киберсигурност
Габриел вижда капацитет за български хъб по киберсигурност

Вече има планувани 2 милиарда евро, а повече от всеки път имаме потребност от съответни проекти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР