Варненският окръжен съд за втори път не даде ход на

...
Варненският окръжен съд за втори път не даде ход на
Коментари Харесай

Делото за потъването на кораба Хера отново не можа да започне

Варненският областен съд за повторно не даде ход на разпоредителното съвещание и отсрочи производството за потъването на кораба „ Хера “ за 29.09.2020г. Петчленният правосъден състав откри, че са налице процесуални спънки за предоставяне ход на делото, защото има нередовно приканване във връзка с потърпевшите украински жители, събощиха от пресслужбата на съда. 

В писмо до правосъдният състав потърпевшите показват, че за неявяването им в днешното съвещание са налице справедливи аргументи – Република България е забранила достъпа на украински жители до територията й до 15.07.2020г. Другото съображение за отсрочване на производството беше неявяването на подсъдимия Стефчо М. - механически шеф и началник „ Морски интервенции “ във компанията „ Провидънс шипинг енд трейдинг “ ООД  менажирала „ Хера “. Той остана единственият обвинен по за потъването на кораба, откакто стана ясно че вторият обвиняем – Милен Б. общоприет шеф и началник „ Експлоатация “ на компанията е умрял. Стефчо М. е разгласен за национално и интернационално търсене. От държавна организация „ Морска администрация “ ще бъде поискана информация дали при тях попадат трудови контракти на лицето и с кои работодателите, с цел да се види опцията той да бъде открит и доведен за присъединяване в съвещанието наесен.

Корабът „ Хера “, плаващ под камбоджански байрак, потъва преди 16 години - на 13 февруари 2004 година на към 14 км. от северния вход на „ Босфора “, при извънредно неприятно метереологично време.   По време на случая умират 19 моряци - 17 българи и двама украинци.

Разследването стартира няколко дни по-късно - на 16 февруари 2004 година  под управлението на Софийска градска прокуратура и лишава 15 години.

На 19 февруари 2010 година следствието е спряно, защото не са събрани безапелационни доказателства за самоличността на причинителя.

Възобновено е на 9 май 2013 година

Четири години по-късно, през ноември 2017 година прокуратурата повдига обвинявания на двама души по отношение на потъването на кораба. Като обвинени са привлечени Милен Б., общоприет шеф и началник „ Експлоатация “ на компанията „ Провидънс шипинг енд трейдинг “ ООД  менажирала „ Хера “ и техническия шеф и началник „ Морски интервенции “ във компанията Стефчо М.

Според прокуратурата двамата в съучастничество, като съизвършители са виновни за некачествено осъществени и неизвършени планувани ремонтни действия в интервала от 23.07.2002г. до 13.02.2004г., включително и недокументирани градивни промени. Те са упрекнати и за не правенето на настояща информация за устойчивостта на моторния транспортен съд и не снабдяването на капитана с нея, в нарушаване на нормативни актове, в детайли разказани в обвинителния акт.

Според заключенията на направените експертизи в хода на следствието това са аргументите за влошено якостното положение на структурата на кораба. Вещите лица показват, че по този начин бурята, на която е бил подложен „ Хера “ на 13 февруари 2004 година, е съумяла да аргументи дисторция повече от допустимата в корпуса (в региона на първи хамбар). От това е последвало разхлабване на крепежа на люковото прикритие на хамбара, при което в него е навлязла огромна маса морска вода. Водата и въглищата, с които е бил претрупан кораба са образували течна примес. Въздействието на бурята върху  плавателния съд и придвижването на тази примес в товарната част на кораба е довело до загуба на резистентност, наклоняване на носовата част във водата и последвало поглъщане на „ Хера “.

За закононарушението в Наказателен кодекс е планувано наказване „ отнемане от независимост “ от 10 до 20 година, пожизнен затвор или пожизнен затвор без право на подмяна. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР