Варненският окръжен съд разгледа искане на прокуратурата за предаването на

...
Варненският окръжен съд разгледа искане на прокуратурата за предаването на
Коментари Харесай

Издирван за пране на пари в Германия е задържан във Варна

Варненският областен съд прегледа искане на прокуратурата за предаването на 48-годишния Щефан Р. на управляващите в Германия по отношение на изтърпяване на присъди за пране на пари.

Той е разгласен за интернационално търсене с две Европейски заповеди за арест (ЕЗА). На лицето беше избрана мярка за неотклонение „ задържане под стража “ до фактическото му предаване на искащата страна.

Първата заповед за арест е на Районен съд-Тиргартен във връзка присъда, постановена на 22.03.2017 година, за установяване на общо наказване кумулация. Щефан Р. е бил наказан на „ отнемане от независимост “ в размер на 3 години, за осъществени девет закононарушения. Признат е за отговорен, че в качеството си на шеф на компания през 2016 година е дал банковата си сметка за приемане на средства, добити по излъган път.

Щефан Р. е участвал на делото, като остатъкът от наказването, което би трябвало да изтърпи е 672 дни.

Втората европейска заповед за задържане е издадена от Прокуратурата на Берлин, на 03.02.2020г., за подлежаща на осъществяване присъда на Областен съд-Берлин, която е още веднъж за пране на пари. По нея му е наложено наказване отнемане от независимост за период от 2 години и 3 месеца. И на този правосъден развой 48-годишният мъж е участвал персонално.

Престъплението, за което е наказан немския жител е наказуемо и по българското законодателство.

В правосъдното съвещание отбраната на Щефан Р. посочи, че той има брачна половинка, с която живее във Варна и няма учредения да се смята, че може да се укрие. Съдът беше помолен да дефинира мярка „ домакински арест “.

Варненският областен съд откри, че за застраховане на осъществяването на европейските заповеди за арест са налице основанията за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “. За съда рискът лицето да се укрие или да извърши закононарушение е действителен. Това съмнение беше стимулирало с обстоятелството, че Щефан Р. към този момент се е укрил и е напуснал рамките на Германия, като с това е препятствал осъществяването на наказванията по посочените присъди.

Поради изложените съображения Варненският областен съд дефинира, че по отношение на лицето следва да бъде взета мярка за неотклонение „ задържане под стража “ до фактическото му предаване на немските управляващи.

Определението на съда може да бъде обжалвано пред въззивната инстанция в тридневен период.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР