Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна

...
Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна
Коментари Харесай

Домашен арест за 27-годишен киргизстанец, издирван от Интерпол и задържан във Варна

 Варненският областен съд прегледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за установяване на мярка за неотклонение " задържане под стража “ във връзка с 27-годишния Данияр И., чието предаване желаят управляващите в Киргизстан, оповестиха от пресслужбата на съда.

В родината си лицето има влезнала в действие присъда от 7г. затвор за машинация в изключително огромни размери. ВОС остави без почитание настояването на ВОП и дефинира " домакински арест “ до началото на същинското произвеждане по екстрадицията му. В края на февруари Варненският областен съд задържа под стража Данияр, само че определението на първата инстанция беше анулирано от Апелативен съд - Варна.

Със своя заповед от декември предходната година съдът в Бишкек е постановил задържането на Данияр И. под стража, като той е бил разгласен за интернационално търсене с алена бюлетина от Интерпол и открит във Варна.  

27-годишният киргизстанец е приет за отговорен за това, че от февруари до август 2019г., възползвайки се от доверието на двама свои бизнес сътрудници е направил машинация в изключително огромни размери – 58 436 919 кирзистански сома.

Престъплението, за което се търси е наказуемо и по българското законодателство.

Данияр И. е кандидатствал за леговище пред Държавната организация за бежанците и има издадена регистрационна карта. Според отбраната, фамилията му е обект на политическа принуда, защото татко му е член на опозиционната парламентарно показана партия. 

Задържаният мъж показа, че има опасения, че в родината си ще бъде преследван, тъй като е бил заплашван. Той заявява, че няма желание да се укрива от българското правораздаване или да напуща страната ни.  

Съдебният състав на Варненски областен съд реши всички показани доказателства и мнения и откри, че настояването за краткотрайно задържане на Данияр И. е съобразено с условията на Закон за екстрадицията и ЕЗА. От писмените доказателства по делото се откри, че киргизкият жител живее чартърен и разполага с непрекъснат адрес в България. Ето за какво съдът счете, че най- подобаваща мярка, с цел да бъде обезпечено явяването на лицето на делото, на което ще се преглежда всъщност настояването на киргизстанските управляващи за екстрадицията му е " домакински арест “. Мярката следва да се управлява посредством така наречен " електронна гривна “.

Определението на съда може да се стачкува в тридневен период пред Апелативен съд- Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР