Варненският окръжен съд призна за виновна и наложи наказание 18

...
Варненският окръжен съд призна за виновна и наложи наказание 18
Коментари Харесай

18 години затвор за Елеонора, която закла баща си след пиянски запой

Варненският областен съд призна за отговорна и наложи наказване 18 години " отнемане от независимост “ на 37-годишната Елеонора М., за това, че през 2019 година в с. Доброплодно, област Варненска, съзнателно умъртвила татко си, оповестиха от пресслужбата на съда.

Наказанието следва да бъде търпяно при първичен " непоколебим режим “, като ще бъде зачетено предварителното задържане на подсъдимата, считано от 29.11.2019 г. 

Елеонора страдала от лека форма на олигофрения, заради което приключила 8-ми клас в помощното учебно заведение в с. Кривня.  Имала 5 родени деца, като всичките дала за осиновяване. През септември 2019 година се преместила да живее в Доброплодно, в къщата на 61-годишния си татко Стоян. Постройката била остаряла и порутена, с извънредно неприятни битови условия и без ток. 37-годишната жена била безработна. Възрастният й татко имал многочислени хронични болести и последните години бил съвсем кьорав и подвластен от нейната помощ. Двамата постоянно злоупотребявали с алкохол, като в тези случай Елеонора ставала нападателна и раздразнителна.

На 28.11.2019г. двамата посетили брата на Стоян и поискали да ги почерпи с алкохол. Той им отказал и им споделил, че рентата за наследствени ниви се раздавала и можели да си я вземат. Следобед двамата минали и взели от кооперацията полагащите им се 66,64лв. След това отишли до магазина и купили, както всекидневно всеки ден, 2 литра вино. Прибрали се и използвали алкохол, след което посред им избухнал скандал. Елеонора сграбчила нож и бързо и със забележителна мощ наръгала 5 пъти в гърдите и 1 път в коляното татко си, в резултат на което той умрял.  На телефон 112 в 01,32 часа, 37-годишната щерка съобщила, че татко й е в безсъзнание. Пристигналите на място лекарски екипи в началото не съумели да открият, че се касае за осъществено ликвидиране, защото било през нощта, а в къщата нямало електричество. Около обяд на другия ден, роднините почнали подготовката за погребението и им направило усещане, че Елеонора отказвала татко й да бъде преоблечен. Въпреки митингите й, при промяната на облеклата околните забелязали прободните рани и уведомили полицията.

От заключенията на направените в хода на делото съдебно-психиатрични експертизи е видно, че въпреки и с лека умствена назадничавост, Елеонора е можела да схваща свойството и смисъла на осъщественото, както и да дава достоверни показания все още на действието. В хода на правосъдното разследване, очевидците по делото обявиха, че сред бащата и дъщерята постоянно е имало кавги, а възрастният мъже е споделял, че Елеонора му е посягала, възползвайки се от безпомощното му положение.

В хода на следствието на убийството подсъдимата имаше разнообразни версии за случилото се. Едната беше, че татко й я е пребил и била в изискванията на физиологичен афект, а другата че неин прочут е направил убийството. Събраните доказателства и експертизи, обаче не поддържаха изказванията й.  

Присъдата предстои на обжалване или митинг пред Апелативен съд – Варна, като претекстовете на Окръжен съд – Варна ще бъдат направени в законоустановения период.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР