Варненският окръжен съд призна за виновен 59-годишния Стоян А. за

...
Варненският окръжен съд призна за виновен 59-годишния Стоян А. за
Коментари Харесай

Условна присъда за шофьор, блъснал и убил жена на пешеходна пътека във Варна

Варненският областен съд призна за отговорен 59-годишния Стоян А. за това, че на 14 септември 2020 година във Варна нарушил разпоредбите за придвижване и по несъобразителност предизвикал гибелта на пешеходка, оповестяват от пресслужбата на институцията за Moreto.net.

Пътното произшествие станало към 07:40 ч. на посочената дата.

Стоян А. се движел по бул. „ Трети март “ в посока центъра на Варна. Живееща наоколо жена отиваща към поликлиниката в ж.к. „ Вл. Варненчик “, подхванала секване по пешеходната пътека, преди спирка „ Мургаш “.

Автомобил, който бил в дясната лента пропуснал пресичащата жена, само че когато тя навлязла в лявата лента на придвижване, била блъсната от автомобила, ръководен от Стоян А. Водачът бил тестван за приложимост на алкохол и наркотични субстанции, като резултатите били негативни. Направената експертиза също не открила съществуване на алкохол в кръвта. Пристигналият на мястото на произшествието екип на Спешна помощ установил гибелта на пешеходката.

По искане на отбраната на подсъдимия делото беше прегледано в изискванията на кратко правосъдно разследване.

При тази процедура, съгласно Наказателно-процесуален кодекс, при постановяване на неоправдателна присъда, наказването „ отнемане от независимост “ наложително се понижава с 1/3.

За осъщественото закононарушение Варненският областен съд наложи на Стоян А. наказване „ отнемане от независимост “ за период от 4 години и 6 месеца, което поради процедурата, по която се разглеждане делото, понижи с 1/3 до 3 години затвор.

Изпълнението на присъдата беше отсрочено с 5 години изпитателен период, като за това време Стоян А. е лишен и от правото да ръководи моторно транспортно средство.

Подсъдимият следва да заплати и направените по делото разходи в размер на 1236,57 лева в интерес на Държавата, по сметка на ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна.

Присъдата предстои на обжалване и митинг пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен период от през днешния ден.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР