Варненският окръжен съд постанови в понеделник, че 46-годишен руснак, обвинен

...
Варненският окръжен съд постанови в понеделник, че 46-годишен руснак, обвинен
Коментари Харесай

Варненският съд се съгласи да екстрадира руснак, изгорил паспорта си като протест срещу Кремъл 


Варненският областен съд постанови в понеделник, че 46-годишен руснак, упрекнат в родината си за укриване на данъчни отговорности в сособено огромни размери, би трябвало да бъде екстрадиран от България по искане на Москва.

Магистратите неглижираха изказванията на задочно обвинявания в Русия Алексей Алчин , че е преследван от съветските управляващи поради политическите си пристрастия и обществените си рецензии против съветската военна инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари.

Два дни след началото на войната Алчин взе участие в антивоенен митинг във Варна, където живее от близо 5 години. По време на митинга обществено изгори съветския си паспорт в символ на противоречие с политиката на Кремъл.

Няколко месеца по-късно руснакът е известен от българските управляващи, че е обект на интернационално търсене и Москва е изпратила публично искане за екстрадицията му. Затова той беше арестуван преди седмица, а в понеделник Окръжният съд във Варна прегледа настояването на първа инстанция.

По време на правосъдното съвещание се организира и митинг против възможното изгонване на Алчин. В него се включиха неговата брачна половинка Олга Гюрова, негови другари, както и жители, оповестили се против войната в Украйна.
Какво приема българският съд
Магистратите преглеждат преди всичко двете съществени предпоставки за екстрадицията на непознат жител от България - той да е упрекнат в издирващата го страна за действие, което съставлява закононарушение и тук, както и обвиняването му да планува не по-малко от една година затвор.

По този мотив Варненският областен съд отбелязва, че укриването на налози в изключително огромни размери е закононарушение и в България, а съгласно съветското законодателство се санкционира със затвор до 6 години. Освен това отминалостта на повдигнатото на Алчин обвиняване към момента не е изтекла и той не се употребява от имунитет.

По мотив тезата на руснака, че той е преследван поради политическите си убеждения и може да стане жертва на репресии, в случай че бъде върнат в родината си, съдът цитира увещание на заместител генералния прокурор на Русия Пьотр Городов, който отхвърля това да е правилно.

“Руските управляващи твърдят, че на Алексей Алчин ще бъдат предоставени всички благоприятни условия за отбрана, в това чисто помощ от юристи, както и че той няма да бъде подлаган на мъчения, жестоки, безчовечни и унижаващи достолепието типове отнасяне или санкции ”, приема Варненският областен съд, заяви неговата пресслужба.

От определението му излиза наяве още, че съветската прокуратура е подсигурила, че Алчин ще бъде разследван единствено за укриване на налози, каквото е актуалното му обвиняване, и при осъждането му, ще му бъде разрешено да напусне Русия, откакто излежи наказването си.

Защитата на Алчин акцентира, че през юни той е изискал политическо леговище в България, откакто е бил арестуван от Министерство на вътрешните работи поради поисканата от Москва екстрадиция. Според прокуратурата обаче сходно искане “може да бъде ценено само, в случай че е подадено преди задържането на лицето по отношение на желаната екстрадиция ”.
 Протестът в поддръжка на Алчин се организира пред Съдебната палата във Варна.
Съдът удостовери и непрекъснатата мярка на руснака “задържане под стража ”. Определението на магистратите обаче не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Апелативния съд във Варна в седемдневен период.
Какво е обвиняването
Алчин е в полезрението на съветската прокуратура от 25 януари 2018 година Тогава е формирано следствие за укриване на налози в огромни размери. На 9 април същата година Алчин е разгласен за федерално търсене в родината му, а от 5 февруари 2020 година той към този момент се търси интернационално.

Малко повече от година по-късно съветската прокуратура взема решение да му повдигне задочно обвиняване. Според него като началник на компанията за изкупуване на скрап с скъпи метали “Естериал ” Алчин е избегнал заплащане на Данък върху добавената стойност в размер на над 282,5 млн. рубли в интервала сред 1 октомври и 31 декември 2015 година

През май 2022 година съветският съд постановява в негово неявяване, че мъжът би трябвало да бъде арестуван за непрекъснато в следствения арест, когато бъде открит от управляващите.
Българската процедура
В края на юни тази година дирекция “Миграция ” в Министерство на вътрешните работи уведомява Алчин, че в България са пристигнали съветски документи, свързани с интернационалното му търсене и той би трябвало да се яви за изявление. Руснакът се отзовава и е арестуван за 12 дни, след което е освободен под домакински арест, споделя брачната половинка му Олга Гюрова пред.

Междувременно на 26 юли чиновник на съветското посолство в София занася “на ръка ” в правосъдното министерство целия комплект от документи, който удостоверява, че Москва желае екстрадицията на Алчин. Свободна Европа има достъп до копия от тези материали.

От тях излиза наяве, че правосъдното министерство ги препраща на прокуратурата с категорично припомняне, че по време на Съвета по правораздаване и вътрешни работи в Бюксел при започване на март страните членнки на Европейски Съюз одобряват, че поради нашествието на Русия в Украйна могат да пренебрегват претенции за екстрадиции, отправени от Москва.

В съпътстващото документите за делото против Алчин писмо от правосъдното министерство се показва, че “действията на Русия съставляват толкоз съществено нарушаване на интернационалното право и интернационалните съглашения, че оправдават избора на доста страни членки да не преглеждат претенции от Русия и Беларус за съдействие по наказателно-правни въпроси ”.
Какво твърди Алчин
Въпреки това прокурорка от Окръжната прокуратура във Варна задвижва процедурата за екстрадицията на руснака още на 1 август. Тогава тя го кани, с цел да му предяви всички материали и да му снеме пояснения.

“Независимо, че вие не сте способени по случая с моето обвиняване, аз изрично не съм склонен с него и не съм направил посоченото закононарушение. Руската федерация ме преследва по политически аргументи, тъй като след започване на войната в Украйна показах противоречие с нея, като обществено изгорих съветския си паспорт, участвах обществено в голям брой антивоенни прояви, заявих негативното си отношение към войната в обществените мрежи и медии ”, споделя Алчин във Варненската окръжна прокуратура, видно от протокола от обясненията му, с който Свободна Европа разполага.

След това той е арестуван в следствения арест до окончателното изговаряне на варненските съдии по настояването за екстрадицията му в Русия.

По думите на руснака той живее в България от към 5 години, има българска персонална карта, непрекъснат адрес и работа - тренира деца по бойните изкуства кендо и иайдо. В свое отворено писмо до медиите той споделя още, че е напуснал родината си, тъй като е получил информация, че ще стане обект на репресии поради бизнеса си.

“Независимо че имах документални потвърждения на моята непорочност, не виждах способи да преборя системата и бях заставен да напусна страната ”, споделя Алчин.
С какво се е занимавал руснакът
Той прецизира, че през 2005 и 2006 година е работил в рудодобивната компания “Сибир “, където е провел доставка на платина за европейски компании. Между 2007 и 2010 година е в Комитета по икономическа политика и предприемачество към Държавната дума, откъдето напуща “поради високото равнище на корумпираност на системата ”.

“Като цяло по-късно взех решение да се отдръпва от държавните структури, защото ми стана ясно, че тяхното схващане на израза “слуга на народа “ радикално се разграничава от моето виждане на функционалността ми в тази система ”, твърди Алчин.

Така през 2014 година той става шеф в частното сдружение “Естериал ”, изкупуващо скрап с скъпи метали. Руснакът твърди, че “този рентабилен бизнес ” е станал обект на интерес от съветските ръководещи кръгове. В края на 2016 година Алчин получава информация, че ще бъде упрекнат в данъчни престпления и взема решение да напусне Русия.

“През 2018 година против мен е било заведено дело, касаещо данъчни отговорности, само че защото юристите, към които се бях обърнал още преди емиграцията си, отхвърлиха да съставляват ползите ми заради оказания върху тях напън, не съм получавал никакви призовки. Всички правосъдни и извънсъдебни дирения са били провеждани без мое присъединяване и познание ”, споделя още руснакът.

До задържането си Алексей Алчин преподава на деца във Варна бойните изкуства кендо и иайдо.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР