Варненският окръжен съд отказа да одобри постигнато споразумение между прокуратурата

...
Варненският окръжен съд отказа да одобри постигнато споразумение между прокуратурата
Коментари Харесай

Варненският съд отхвърли споразумение между наркодилър и прокуратурата

Варненският областен съд отхвърли да утвърди реализирано съглашение сред прокуратурата и обвинения Димитър Д., който бе притеглен към наказателна отговорност за владеене и разпространяване на високорискови наркотични субстанции.

25-годишният мъж е упрекнат, че на 13 декември предходната година дължал метамфетамин, марихуана и кокаин на обща стойност 14 691,73 лв..

Димитър Д. удостовери, че схваща обвиняването, признава се за отговорен, осведомен е с текста на съглашението, схваща смисъла му, както и последствията от него.Пред правосъдния състав, прокуратурата и бранителят на обвинения обявиха, че са постигнали единодушие по отношение на размера на наказването.

Във импортираното за утвърждение съглашение, Димитър Д. и държавното обвиняване бяха постигнали единодушие, мъжът да търпи наказване от 1 година и 8 месеца затвор, както и да му бъде наложена 5000 лв. санкция.

За това закононарушение Наказателен кодекс планува отнемане от независимост от 2 до 8 години и санкция от 5 хиляди до 20 хиляди лв..

В препоръчаното на съда съглашение, избраният размер на наказването бе под най-ниския размер в Наказателният кодекс, прилагайки наредбата на член 55 - при изключителни или многочислени смекчаващи условия, когато и най-лекото, планувано в закона наказване се окаже несъразмерно тежко.

Съдебният състав на Варненския областен съд изрази противоречие с размера на наказването, като уточни че той е несъразмерно невисок. Освен това е прибавен и чл.55 от Наказателен кодекс, само че не е регистрирана степента на социална заплаха на дееца, който е наказан с влезнало в действие съглашение от 2023 година по разказа на Окръжен съд – Варна.

Тогава му е било наложено наказване отнемане от независимост за период от две години, изтърпяването на което е било отсрочено с изпитателен период от пет години, наложена му е била и санкция в размер на 5 000.

Магистратите показаха, че „ при дадената опция и късмет на обвинения да се поправи и задачите на наказването да бъдат реализирани, с оглед предварителна защита за бъдещи публично рискови нарушавания и попречване на осъществяване на нови действия, съдът открива че обвинения освен не се е поправил и не е почнал да живее по разпоредбите, признати от обществото, да печели приходи с публично потребен труд, само че е решил, че още същата година – на 13.12.2023 година ще извърши ново закононарушение “.

Не е било регистрирано и количеството, и цената на наркотичното вещество. Съдът предложи смяна в съглашението с наказване от 4 години затвор, при първичен непоколебим режим.

Защитникът и обвиненият, обаче не одобриха препоръчаната смяна.

Поради изложените съображения, Варненският областен съд не утвърди съглашението, приключи правосъдното произвеждане и върна делото на прокуратурата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР