Варненският окръжен съд отказа да одобри постигнато споразумение между прокуратурата

...
Варненският окръжен съд отказа да одобри постигнато споразумение между прокуратурата
Коментари Харесай

Окръжният съд във Варна отхвърли споразумение между наркодилър и прокуратурата

Варненският областен съд отхвърли да утвърди реализирано съглашение сред прокуратурата и обвинения Димитър Д., който бе притеглен към наказателна отговорност за владеене и разпространяване на високорискови наркотични субстанции.

25-годишният мъж е упрекнат, че на 13 декември предходната година дължал метамфетамин, марихуана и кокаин на обща стойност 14 691,73 лв..

Димитър Д. удостовери, че схваща обвиняването, признава се за отговорен, осведомен е с текста на съглашението, схваща смисъла му, както и последствията от него.Пред правосъдния състав, прокуратурата и бранителят на обвинения обявиха, че са постигнали единодушие по отношение на размера на наказването.

Във импортираното за утвърждение съглашение, Димитър Д. и държавното обвиняване бяха постигнали единодушие, мъжът да търпи наказване от 1 година и 8 месеца затвор, както и да му бъде наложена 5000 лв. санкция.

За това закононарушение Наказателен кодекс планува отнемане от независимост от 2 до 8 години и санкция от 5 хиляди до 20 хиляди лв..

В препоръчаното на съда съглашение, избраният размер на наказването бе под най-ниския размер в Наказателният кодекс, прилагайки наредбата на член 55 - при изключителни или многочислени смекчаващи условия, когато и най-лекото, планувано в закона наказване се окаже несъразмерно тежко.

Съдебният състав на Варненския областен съд изрази противоречие с размера на наказването, като уточни че той е несъразмерно невисок. Освен това е прибавен и чл.55 от Наказателен кодекс, само че не е регистрирана степента на социална заплаха на дееца, който е наказан с влезнало в действие съглашение от 2023 година по разказа на Окръжен съд – Варна.

Тогава му е било наложено наказване отнемане от независимост за период от две години, изтърпяването на което е било отсрочено с изпитателен период от пет години, наложена му е била и санкция в размер на 5 000.

Магистратите показаха, че „ при дадената опция и късмет на обвинения да се поправи и задачите на наказването да бъдат реализирани, с оглед предварителна защита за бъдещи публично рискови нарушавания и попречване на осъществяване на нови действия, съдът открива че обвинения освен не се е поправил и не е почнал да живее по разпоредбите, признати от обществото, да печели приходи с публично потребен труд, само че е решил, че още същата година – на 13.12.2023 година ще извърши ново закононарушение “.

Не е било регистрирано и количеството, и цената на наркотичното вещество. Съдът предложи смяна в съглашението с наказване от 4 години затвор, при първичен непоколебим режим.

Защитникът и обвиненият, обаче не одобриха препоръчаната смяна.

Поради изложените съображения, Варненският областен съд не утвърди съглашението, приключи правосъдното произвеждане и върна делото на прокуратурата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР