Варненският окръжен съд остави без уважение искането за изменение на

...
Варненският окръжен съд остави без уважение искането за изменение на
Коментари Харесай

Убиецът на диджей Теди поиска да го пуснат от ареста, съдът отказа

 Варненският областен съд остави без почитание настояването за изменение на  мярката за неотклонение на 50-годишния Константин Б., упрекнат като физически причинител на убийството на варненския диджей Теди, оповестиха от пресслужбата на съда.

За тежкото закононарушение към наказателна отговорност е притеглен и 47-годишният Григор К, който е апетитен за гарант на убийството. Наказанието планувано в Наказателен кодекс за действието е " отнемане от независимост “ от 15 до 20г., пожизнен затвор или пожизнен затвор без право за подмяна.

На 26 февруари 2015 година 46-годишният варненски диджей Теди, беше открит мъртъв край блока си на варненския бул. " 8-ми Приморски полк “ в късните часове на нощта с няколко прободни рани. Над 4 години убийството беше неразкрито, като през лятото на 2019 година бяха повдигнати обвинявания на Константин Б. и Григор К.   

Константин Б. се намира в следствения арест от 17.07.2019 година, като неведнъж е внасял претенции в съда за изменение на мярката за неотклонение " задържане под стража “ в по-лека.   

Този път юристът на 50-годишния обвинен стимулира настояването на смяна на мярката с събитието, че не са налице доказателства по отношение на авторството на действието, както и такива сочещи заплаха от укриване или осъществяване на закононарушение. По искане на отбраната на  Константин Б. са били разпитани нови очевидци, които удостоверили, че по време на закононарушението, той се намирал в София. Като съображение за желаната смяна на мярката за неотклонение беше посочен и продължителния период от една година, през който обвиненият се намира в ареста. 

Според прокуратурата, въпросните свидетелски показания към този момент са известни на съда. Те не представлявали нови доказателства, които да обосновават разглеждане и изменение на избраната мярка за неотклонение на обвиненото лице, по която неведнъж са се произнасяли първоинстанционния и въззивния съд.

След като се срещна с материалите по делото, съдът откри, че следва още веднъж напълно и в цялост да реши всички кумулативни предпоставки в закона за установяване и изменение на към този момент взетата мярка за неотклонение.

На първо място Варненският областен съд реши дали е налице първата законова кумулативна причина за установяване на каквато и да била мярка за неотклонение, а точно съмнение по отношение на авторството на действието. Съдебният състав посочи, че не инцидентно законът употребява думата съмнение, защото авторство на действие се открива само с постановяване на краен правосъден акт в правосъдното произвеждане, какъвто е присъдата. От показаните голям брой свидетелски показания, съдът откри, че първата законова причина е налична.

Според съда, за закононарушението в което е упрекнат Константин Б. е планувано наказване " отнемане от независимост “ с най-малко 10 години, заради което са налични и другите две изискуеми предпоставки - заплаха от укриване или осъществяване на закононарушение. Съдебният състав, счете че продължителността на периода на задържане постоянно съставлява ново събитие при разглеждането на едно искане за изменение на мярката за неотклонение. В съответния случай, обаче не може да се одобри, че срокът на задържане е отвън рационалните граници. Видно от показаните материали по делото се е работело от самото начало.

Поради тези съображения, Варненският областен съд остави без почитание настояването на обвинения за изменение на мярката " задържане под стража “ в по-лека.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано  пред Апелативен съд – Варна, като в този случай делото ще бъде гледано на 11 август 2020г.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР