Варненският окръжен съд осъди 98-годишен дядо за укриване на данъци

...
Варненският окръжен съд осъди 98-годишен дядо за укриване на данъци
Коментари Харесай

Дядо на 98 години бе осъден за укриване на данъци за 12 000 лв.

Варненският областен съд осъди 98-годишен дядо за укриване на налози за близо 12 000 лева на 6 месеца отнемане от независимост с 3-годишен изпитателен период и санкция от 1000 лева

Божимир е приет за отговорен от съда за това, че в качеството си на физическо лице, с две обособени действия, е избегнал установяването на данъчни отговорности в огромни размери.

През интервала от 14 април 2007 година до 30 април 2008 година дядото, който по това време е бил на 83 години, затаил истина в подадените в Националната организация по приходите (НАП)декларации за налог върху приходите на физическите лица за 2006 и 2007 година и не платил общо 11 902.81 лв. налог, се споделя в известие на Варненския областен съд до медиите.

Съдът е оправдал дядото по първичното обвиняване, че укритите налози за близо 12 000 лева са в изключително огромни размери.

Божимир е бил упрекнат, че без позволение се е занимавал с банкови покупко-продажби, като е предоставял заеми с лихви и неустойки. В резултат на това е получил обилни непозволени приходи в размер 111 871. 85 лв., твърдеше прокуратурата. Според държавното обвиняване дядото е укрил налози и за 2009 и 2010 година

Тези обвинявания обаче не са били потвърдени в хода на правосъдното разследване и по тях 98-годишният обвиняем е оневинен от съда.

Дядото е оневинен и по обвиняването, че е употребявал програмен продукт, обект на авторското право. Съдебният състав одобри, че действието съставлява административно нарушаване и не му наложи наказване заради изминал давностен период.

Същите обвинявания са били повдигнати и на 74-годишната другарка на Божимир , с която той живеел на брачен начала.

Тя имаше и повдигнато обвиняване за пране пари, съгласно което сключвала покупко-продажби с имущество, изнесено на обществена обмен на длъжници и закупуването на няколко парцела с пари, за които знаела, че са добити посредством тежко съзнателно закононарушение.

При извършеното правосъдно разследване, в което бяха изслушани голям брой свидетелски показания и показани няколко съдебно-счетоводни експертизи, съдът не откри доказателства за виновността на Грета.

Тя е оправдана и по всички останали обвинявания, показват от съда.

За осъщественото закононарушение 98-годишният Божимир е наказан да заплати на министъра на финансите, като представител на страната, сумата от 11 902.81 лв. обезщетение за породени имуществени вреди вследствие на действието.

Дядото би трябвало да заплати и направените по делото разходи, които възлизат на над 8000 лева От тях - 1243.75 лева са по сметка на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Варна, 975.49 лева - по сметка на Окръжната прокуратура във Варна, 5353.40 лева - по сметка на Окръжния съд във Варна, както и държавна такса върху почетения цивилен иск в размер на 476.11 лв..

Делото се гледа за повторно във Варненския областен съд, откакто възивната инстанция го върна за ново разглеждане през 2021 година

Присъдата предстои на обжалване или митинг пред Апелативния съд във Варна в 15-дневен период от през днешния ден.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР