Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за неотклонение на 37-годишният

...
Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за неотклонение на 37-годишният
Коментари Харесай

Водачът с дрога от Варна се оказа със стара глоба за нетрезво шофиране

" Варненският областен съд дефинира най-тежката мярка за неотклонение на 37-годишният Дмитрий М., който е притеглен към наказателна отговорност за причиняване по несъобразителност на гибелта на велосипедист в транспортно произшествие ", оповестиха през днешния ден от правосъдната институция. Катастрофата стана в сряда на бул. " Левски " във Варна, като тестът на лидера за употреба на наркотични субстанции е била положителна за опиати и метадон, а пробата за алкохол - негативен. Днес се разбра още, че шофьрът е имал остарели прегрешения. " 37-годишният обвинен е роден в Казахстан, само че е български жител, с висше обучение, неосъждан. Има наложени голям брой административни санкции за нарушавания за Закона за придвижване по пътищата, като през 2016 година е бил глобен за шофиране след приложимост на алкохол или упойващи субстанции ", се споделя в информацията от съда.

Катастрофата стана покрай бензиностанцията на ОМВ. " При заобикаляне с микробуса си Дмитрий М. блъска 74-годишния велосипедист. Възрастният мъж бил отведен в болничното заведение с черепно-мозъчна контузия. Малко по-късно той умрял в лечебното заведение ", описаха от съда.

Престъплението, в което е упрекнат водачът, планува наказване „ отнемане от независимост " до 6 години.  Пред съда Дмитрий М. декларирал, че не се смята за отговорен за трагичния случай и изискал по-лека мярка за неотклонение. " След като се срещна с материалите по делото, Варненският областен съд откри че са налице данни Дмитрий М. да има съпричастност към авторството на закононарушението, за което е упрекнат. ВОС не показа мнението на отбраната, че следва на  обвинения да се дефинира по-лека мярка за неотклонение. Съдът уточни, че поради множеството наложени административни санкции за нарушавания като участник в придвижването, явно 37-годишният мъж не е могъл да осъзнае противоправното си държание на пътя, представляващо висока социална заплаха. Поради тези съображения съдът дефинира като най- подобаваща мярка за неотклонение по отношение на Дмитрий М. най-тежката планувана в закона, а точно „ задържане под стража “ ", се споделя още в известието на правосъдната институция.  

Във връзка с злополуките през вчерашния ден се организира безмълвно бдение в няколко града на страната. Събитието мина под надпис „ Ще възкръсне ли правосъдната система в памет на Милен Цветков ”. Журналистът   почина в тежка злополука на Великден, при която джипът, ръководен от 22-годишния Кристиан Николов, се вряза с висока скорост в автомобила на Милен Цветков на бул. " Черни връх " в столицата. В кръвта на обвинявания от прокуратурата Николов бяха открити четири опиата.

171 души са влезнали в пандиза от 2017 година насам за закононарушения, свързани с шофиране след приложимост на алкохол и опиати. Това пък излиза наяве от отговор на правосъдния министър Данаил Кирилов на парламентарно запитване на депутата от „ Воля ” Елена Пашова, с който „ Сега ” разполага. Става въпрос за действия, при които водачите са предизвикали междинна или тежка телесна щета, или даже гибел.

През 2017 година по тази причина са попаднали зад решетките 49 души. Броят им пораства през идващите години – 56 наказани през 2018 година и 57 през 2019 година От началото на 2020 година до 27 април в пандиза са попаднали 9 души.

За 112 дни - или за по-малко от четири месеца от началото на годината,  у нас са регистрирани 252 леки и тежки произшествия с водачи, използвали алкохол.  Справката е част от писмен отговор на вътрешния министър  Младен Маринов в процедура на  парламентарен надзор, заяви bTV.

При други 20 случая водачите на колите са дали позитивна проба за наркотични субстанции.

За същия интервал органите на реда  са издали 1213 наказателни постановления на водачи, хванати зад кормилото с съществуване на алкохол в кръвта.  649 души са получили наказване поради отхвърли им да им бъде взета проба.

За сравнение  през цялата 2019 година злополуките, породени от пияни водачи са 862.  49 са случаите в резултат на приложимост на опиати и техните аналози, от които 14 са тежки.

За 2018 година цифрите са по-големи -  1091 случая поради алкохол и 65 поради опиати.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР