Варненският окръжен съд определи мерка за неотклонение задържане под стража“

...
Варненският окръжен съд определи мерка за неотклонение задържане под стража“
Коментари Харесай

Българин, разследван за поставяне на скимиращи устройства в Белгия, остава в ареста

Варненският областен съд дефинира мерка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на 40-годишния Енчо Е., разгласен за интернационално търсене от правосъдните управляващи в Белгия с Европейска заповед за арест (EЗА). Мъжът ще остане в ареста до началото същинското произвеждане по екстрадицията му.

Заповедта е издадена от съда на Западна Фландрия в Брюж на 21 септември 2018 година Според наличието й, против Енчо Е. в Кралство Белгия се организира наказателно произвеждане за 7 обособени компютърни измами. Той дружно с още двама българи се проверяват за потребление на скимиращи устройства за събаряне на данни от банкови карти и осъществени парични преводи в Брухе на 18 август 2018 и в Антверпен на 19 август 2018г. Предвиденото оптимално наказване за сходно закононарушение, съгласно белгийското законодателство е до 5 години „ отнемане от независимост “.

Обявеният за търсене мъж е бил задържан на 19 ноември 2018г. На територията на Първо РПУ във Варна. Лицето има три влезнали в действие присъди, като едната от тях от 2013г.на Окръжен съд - Силистра е за същото по тип закононарушение, за което го търсят и белгийските управляващи. Защитата на Енчо Е. показа решения на ТЕЛК от 1997 до 2005г, удостоверяващо влошеното му здравословно положение. С цел да бъде избрана по-лека мярка на неотклонение беше поискано назначение на съдебно-медицинска експертиза, която да обясни настоящия здравен статус на лицето.

Съдебният състав на Варненски областен съд, като съобрази всички показани доказателства и мнения реши, че настояването за краткотрайно задържане на Енчо Е. е съобразено с условията на Европейската спогодба за екстрадиция, както и че е налице годна заповед за арест. Съдът остави без почитание настояването на отбраната, защото в съвещанието не бяха показани доказателства, че здравословните проблеми, които лицето е имало в предишното са настоящи и все още. Съдебната инстанция взе поради предходните осъждания на Енчо Е., високата социална заплаха на действието, както и че съществува действителна заплаха лицето да извърши сходно закононарушение и дефинира мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Определението на съда може да се апелира пред Апелативен съд Варна.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР