Варненският областен управител Марио Смърков подаде оставка, заради свалено доверие

...
Варненският областен управител Марио Смърков подаде оставка, заради свалено доверие
Коментари Харесай

Варненският областен управител подаде оставка "заради липса на доверие от новото правителство"

Варненският регионален шеф Марио Смърков подаде оставка, поради " свалено доверие от страна на актуалното държавно управление ". Повод за оповестената оставка стана, плануваният за по-късно през днешния ден митинг на " Продължаваме промяната " против решението му да трансферира на варненския кмет Иван Портних отговорността за недопускането на придвижване на коли по крайбрежната алея в града.

 До 14 дни кметът на Варна би трябвало да подсигурява опазването на крайбрежната алея като пешеходна До 14 дни кметът на Варна би трябвало да подсигурява опазването на крайбрежната алея като пешеходна

" Трудно е човек да отстои позиция, даже и да е законосъобразна и вярна в дълготраен проект, когато против нея стои добре проведена група от хора, които популяризират субективни данни и никой не си задава въпроса, за какво го вършат, сподели Смърков на особено призован брифинг. Всеки самичък избира в какво да има вяра и явно, владеещите уменията да манипулират публично мнение, знаят по какъв начин да употребяват страховете на хората и техните очаквания ".

След това Смърков цитира един от бащите на американската нация Ейбрахам Линкълн с думите: " Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа от самото начало. Но не можеш да лъжеш целия народ от самото начало ".

Варненският регионален шеф попита за какво митингът през днешния ден е плануван пред постройката на Областната администрация, а не, да речем, на входа на Морската градина, или до Делфинариума, през Зоопарка, пред ресторант " Хоризонт ", пред заведенията на буна Траката или под Аспарухов мост? Въпросът на Марио Смърков беше индиректна отпратка към казаното от него преди към седмица, когато оповести данни от инспекция за положението на държавната благосъстоятелност на територията на Община Варна.

Тогава той оповести данни за парцели, обществена държавна благосъстоятелност, които в продължение на огодини с безмълвното единодушие на локалните общинска и регионална администрации са били експлоатирани незаконно в частен интерес. Всичко за резултатите от тази инспекция - в линка тук:

 Ограждай и владей: държавни парцели край Варна са обслужвали частни ползи години наред Ограждай и владей: държавни парцели край Варна са обслужвали частни ползи години наред

" Нито един от публикуващите постове в обществените мрежи против мои решения не слезе на буна Траката да види ресторантските маси, ситуирани върху скалите или наргилетата в пясъка на плажа, сподели Смърков. Там смяната в екосистемата е забележима. Върху брегоукрепителното оборудване са построени гаражни кафези. Прекарани са ток и вода. В подмяна на това почитан от мен представител на политическа групировка разгласява (във " Facebook " ) мнение, че противозаконните постройки били там към този момент 10 години, сподели още регионалният шеф на Варненска област. Преди 10 година там имаше единствено едно заведение! Аз моля всички да отидат и видят на място това, за което приказвам и тогава да си отговорят на въпроса чии ползи се отстояват при опазване на това статукво ".

След това Марио Смърков сподели, че по време на инспекциите негови чиновници са поискали от притежатели на заведения за хранене на буна Траката разрешителни документи за слагането на преместваеми тераси върху парцели, които са обществена държавна благосъстоятелност. След като такива документи не били показани, шеф на едно от заведенията кала само че проверяващите: " Шефът се е схванал със Стоян Пасев (бивш регионален шеф, назначен от ГЕРБ, бел. ред.)

" Изпитвам голямо почитание към първите членове на групите в обществените мрежи, сложили началото на борбата за Морската градина на Варна, сподели Смърков, само че не разбирам за какво не търсят истината? Законни или противозаконни са част от обектите, намиращи се там и следва ли да се отстранен? В какъв размер е насъбраното обвързване към страната от пропуснати пълзи? Ако съществуващите обекти се плащали дължимото с лихвите, до в този момент сигурно щяха да са събрани средства за благоустрояване на крайбрежната алея, да речем? ".

 Варна тихомълком е помогнала на Георги Гергов да стартира преодоляването на Пловдивския панаир Варна тихомълком е помогнала на Георги Гергов да стартира преодоляването на Пловдивския панаир

По-нататък по време на брифинга, на който разгласи оставката си, Марио Смърков насочи обвинявания към предшественика си Благомир Коцев ( " Продължаваме промяната " ).

" Никога не съм предполагал и още не мога да допускам, че и за така наречен " градина " на ресторат " Хоризонт " няма издадено годно позволение за прилагане, сподели той. И за тази градина ли би трябвало да кажем, че е " търпима ", защото се употребява нерегламентиран от прекомерно дълго време? (Ресторантът е благосъстоятелност на сдружение, ръководено от Коцев, до назначението му за регионален шеф, бел. ред.). Вие преценете дали е налице опит да се измести вниманието от същностните проблеми на жителите на Варна и кой има бизнес ползи, както се твърди за направеното от мен, като регионален шеф? Или зад всичко това стоят политически упоритости. Бизнес ползи са имали други, отнесете въпросите си към тях ", сподели в края на брифинга си Смърков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР