Варненският некропол показва най-ранното разделение на властимащи и властнямащи. Това

...
Варненският некропол показва най-ранното разделение на властимащи и властнямащи. Това
Коментари Харесай

Варненският некропол показва най-ранното разделение на властимащи и властнямащи

Варненският некропол демонстрира най-ранното разделяне на властимащи и властнямащи. Това сподели за предаването „ Легенди за България “ на Радио „ Фокус “ археологът доктор Владимир Славчев. Той изясни, че към този момент ¾ от площта на некропола е проучена и са разкрити 311 гроба, от които 147 са проучени. Една част от тях е са алегорични, а друга разрушени. В 64 гроба са открити златни предмети, като в 4 от тях е съсредоточено златото намерено в некропола. Варненският халколитен некропол се датира от 4600 година до 4400 година прочие Хр.
Той е открит инцидентно през октомври 1972 година от багерист, който е разкопавал терена за създаване на електричество и от 3-ти ноември същата година е почнало изследването на региона. Тази година се навършват 47 години от откриването на некропола,а огромна част от находките са декорации. По-малко са предметите свързани с високия йерархичен пост на притежателя им - такива са няколко диадеми и три скиптъра.
Археологът изясни, че скиптъра съставлява бойна секира, чиято дървена ръкохватка е облицована със златни тръбички. В гроб № 43 са открити най-известните предмети от варненския некропол, а точно две изображения бик, направени от злато. Славчев напомни, че още през цялото време на човешката цивилизация бикът заема изключително място и е знак на мъжката мощ и безотговорно мъжко начало. До момента няма аналог на откритите железни изображения, сподели още той. Голяма част от антропоморфните фигури съставляват и женски фигури на божества и жрици. По думите му цивилизацията, чиито остатъци са открити в некропола в морската ни столица е вярвала в задгробния живот.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР