Варненският драматичен театър чества на 12 март 2020 г. своя

...
Варненският драматичен театър чества на 12 март 2020 г. своя
Коментари Харесай

Варненският драматичен театър отбелязва 99-тия си рожден ден днес

Варненският трагичен спектакъл празнува на 12 март 2020 година своя 99-ти рожден ден. Историята на театъра, на неговата красива постройка, първите постановки, артистите, отпред с патрона му - Стоян Бъчваров, е неразделна част от историята на Варна и културния живот на града през този съвсем един век.

На 26 март 1912 година кметът на Варна Иван Церов, създател на “Христоматия по българска литература ”, “Аналитичен курс по доктрина на словесността ”, преводач на Островски, поставя главния камък за театралната постройка с думите: “Днес се прави огромно по значение и следствие събитие в хубавия ни град – поставя се главният камък на градския спектакъл. Той ще бъде оня храм на театралното изкуство и душевна хубост, отдето да се възгласят на поколенията чистата човешка обич и истина. И в минути на наслада и горчивини тук всеки ще почерпи това, що му е нужно – приятност и духовна мощ... ”

Иван Церов

Въпреки че последвалите войни забавят градежа, театралният дух не умира и през 1921 година, по предложение на кмета Димитър Кондов, общинската администрация отпуска годишна дотация за поддържането на непрекъсната театрална натрупа на Варна. За управителната служба “директор-режисьор ” е поканен именитият артист от Народния спектакъл Стоян Бъчваров, който образува трупата и дефинира репертоарната политика.

На 12 март 1921 година театърът открива първия си сезон със актуалната пиеса “Инстинктът ” от Анри Кестмекер.

Спектаклите се играят в зала “Съединение ”, в този момент сцена Филиал, тогава дървена пристройка към часовниковата кула, изпълнена по общинска поръчка от арх. Сава Димитриевич, където с изключение на театрални представления се изнасят литературно-музикални вечери и концерти.

През 1927 година варненската общност възобновява концепцията за нова театрална постройка и подкрепя финансово градежа в невиждана дарителска акция, в която „ Фондовите марки за доизграждане на театъра се прибавят към всеки самун, всеки билет за кино, за градско забавление, за баня, за плаж.

За по-малко от месец се събират 1 милион лв.. И управителното тяло на Народната театрална кооперация отпуска заем от 2 милиона лв.. ” В продължение на няколко години градът съпреживява всички стадии от реализацията на плана на арх. Никола Лазаров, спечелил националния конкурс за новия спектакъл на варненци.

Завършил с държавна стипендия и отличие архитектура в Париж, надареният карловец е един от най-хубавите и най-продуктивни архитекти на своето време, създател на прелестни здания в София и страната.

Стоян Бъчваров, едно от огромните имена на българската театрална сцена, е креативната персона, с чието име Варненската натрупа свързва всички най-важни дати от своите първи десетилетия. Той основава трупата, вкарва професионални правила, оформя репертоара, слага и играе основните функции в доста от спектаклите. Първото зрелище на новооснования Варненски общински спектакъл е пиесата “Инстинктът ” от Анри Кестмекер в зала “Съединение ” на 12 март 1921 година Под управлението на директор-режисьора Стоян Бъчваров за 11 месеца въодушевеният екип сервира на зажаднелите за спектакъл варненци 45 постановки – рекорден брой в историята на варненския спектакъл и до през днешния ден.

В първата професионална натрупа са наети от общината по ведомост: Стоян Бъчваров, Никола Гандев, Щилиян Попов, Аспарух Темелков, Петър Димитров, Иван Гюндеров, Николина Бъчварова, Мила Димитрова, Стефана Гандева, Емилия Попова, Милица Атанасова-Ерато, Мара Михайлова, Мара Икономова. И по-късно присъединилите се Владимир Трандафилов, Иван Янев, Христо Динев и Вела Ушева.

От 1921 година до последния си сезон (1934-1935) като директор-режисьор (с спирания през годините) той съумява да сътвори и утвърди престижа и креативното равнище на един същински съвременен градски спектакъл с разнороден репертоар. Драматичният спектакъл на Варна носи с достолепие неговото име. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР