Варненският археологически музей ще бъде партньор в реализацията на международната

...
Варненският археологически музей ще бъде партньор в реализацията на международната
Коментари Харесай

Древните египтяни издълбаха рисунка на кораб в скалите, сега той ще плава до България

Варненският археологически музей ще бъде сътрудник в реализацията на интернационалната морска експедиция АБОРА IV. Тя е проведена от немския откривател и експериментатор доктор Доминик Гьорлитц.

В основата й стои сведението на Херодот, че египтяни са минали през земите на антична Тракия и Скития и са основали царство Колхида (дн. Грузия). Експедиция АБОРА IV има за съществена цел да изследва морските контакти сред цивилизациите от източното средиземноморие и черноморския басейн през праисторическата ера.

Експедиция АБОРА IV е планувана да стартира в края на месец май 2019 година от Сочи (Русия) като премине поредно през Варна (България), Истанбул и Троя (Турция), Атина (Гърция), егейските острови Лемнос, Милос, Тера и да завърши в Крит. Плаването ще се реализира със модерна имитация на древноегипетски транспортен съд от преддинастическата ера (V–IV хиляди прочие Хр.).

За първообраз на този транспортен съд са употребявани скални изображения на плавателни съдове, открити в Египет, датирани 3500 година прочие Хр. Корабът ще носи името „ Дилмун “ – митичен южен остров, от който древноегипетските фараони са черпели своите благосъстояния. Плавателния съд ще бъде с размери 12 м. дължина, 4 м. широчина, 2 м. височина на борда и ще се задвижва с едно правоъгълно платно.



Управлението ще се реализира със система от преносими килове, ситуирани на носа и кърмата. Екипажът ще се състои от 12 индивида. „ Дилмун “ ще бъде издигнат в езерото Титикака, Боливия. Това се постанова заради обстоятелството, че през днешния ден в света само южноамериканските индианци пазят обичайните умения за разработване на плавателни съдове от тръстика.

Другата съществена цел на експедиция АБОРА IV има обществен темперамент. Това корабоплаване е отдадено на 50-та годишнина от експедицията с тръстиков транспортен съд РА I на Тур Хейердал. Едновременно с това уредникът на бъдещата експедиция Доминик Гьорлитц си е сложил амбициозната задача да потвърди, че представители на разнообразни страни и култури, някои от които сега са политически и идеологически опълчени, могат да работят дружно и да съжителстват обикновено на едно място. Екипажът на бъдещата експедиция ще е международен. В него има американец, руснак, арменец, турчин, грък, българин, холандец, немец и боливиец.



Официален представител на България в експедиция АБОРА IV ще бъде Теодор Роков от варненския археологически музей. За него това ще бъде второ сходно плаване-първото е през 2010 година с интернационалната експедиция ‚Дунавска Одисея “ от Белград до Варна. Партньорството на варненския археологически музей в реализацията на тази бъдеща експедиция е естествено продължение на традицията негови експерти да вземат участие в сходни инициативи. През 1984 – 1985 година проф. Михаил Лазаров е член на екипажа на експедиция „ Аргонавтика “ – корабоплаване с яхта от Варна до Грузия и до Егейските острови. През 1988 година Иван Иванов дружно с проф. Лазаров са членове на експедицията „ По пътя на спондилуса “- корабоплаване с водолазен транспортен съд от Варна до Атина.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР