Варненският апелативен съд за втори път потвърди задържането под стража

...
Варненският апелативен съд за втори път потвърди задържането под стража
Коментари Харесай

Руснак, обвинен в пране на пари, поиска от съда по-лека мярка заради влошено здраве

Варненският апелативен съд за повторно удостовери задържането под стража на мъж, упрекнат в пране на пари, добити от закононарушение, оповестиха от пресслужбата на съда.

Според обвиняването, Аркадий М. направил действието като продължавано закононарушение и в съучастничество с още двама мъже. Постоянно пребиваващия в България съветски жител апелира пред въззивната инстанция отхвърли на Окръжен съд – Варна да промени мярката му за неотклонение по здравословни съображения.

Пресслужбата на съда напомня откритото в границите на следствието: тримата мъже оперирали с пари, добити след машинация посредством фишинг известия. Генерираните средства постъпвали по сметки, следени от обвинения, преразпределяни били в електронни портфейли и благодарение на така наречен финансови " мулета “, били теглени. Потърпевшите са жители на Литва. 34-годишният мъж е притеглен към наказателна отговорност за това, че от предишния август до юни 2022 година е правил интервенции посредством парични преводи на суми, за които знаел или предполагал, че са добити от закононарушение.

Представителят на държавното обвиняване изясни, че прокуратурата е изпълнила отговорностите си да съблюдава здравословното положение на обвинения, като за задачата са осъществени прегледи и е назначена съдебно-медицинска експертиза. Адвокатът на Аркадий обаче упорства, че 2-месечният престой в ареста доста е обострил хронично заболяване.

Апелативният съд съобрази, че съветският жител е притеглен за тежко по смисъла на закона закононарушение. От материалите по делото се извличат данни, подкрепящи тезата за присъединяване му в действието, за което му е повдигнато обвиняване. И този правосъден състав удостовери мнението, че няма заплаха Аркадий М. да се укрие, за което свидетелстват фамилното му състояние и непрекъснатото местоживеене. За сметка на това обаче не е отпаднала заплахата той да се да извърши закононарушение. Доводите за това се извеждат от интернационалния темперамент и комплицирания механизъм за осъществяване на действието, към което жалбоподателят е съпричастен. Относно медицинските причини в настояването за по-лека мярка за неотклонение, въззивният съд счита, че прокуратурата и администрацията на следствения арест са създали дължимото за запазване на здравето на обвинения. Направените прегледи и назначеното лекуване не демонстрират остро положение. В най-пълна степен отговори за медицинския статус на Аркадий М. и неговата съгласуемост с изискванията в ареста ще даде съдебно-медицинската експертиза, чието се правене се чака.

С тези причини Апелативният съд удостовери определението на Варненския областен съд, с което обвиненият по обвиняване в пране на пари, остава арестуван под стража.

Съдебният акт не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР