Варненският апелативен съд разгледа протест и жалби срещу първоинстанционната присъда

...
Варненският апелативен съд разгледа протест и жалби срещу първоинстанционната присъда
Коментари Харесай

Убийци на таксиметров шофьор искат намаляване на присъдата

Варненският апелативен съд прегледа митинг и тъжби против първоинстанционната присъда за грабежа и убийството на таксиметров водач от Варна, осъществено през 2017 година край града, оповестиха от правосъдната пресслужба. 



През март тази година, при изискванията на кратко правосъдно разследване, признание на виновността и на обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, и след съкращаване на присъденото наказване, Окръжен съд – Варна присъди 12 години затвор на Ренета К. и 13 години и 4 месеца „ отнемане от независимост “ на Космас К., напомнят от пресслужбата на Апелативния съд.

Двамата бяха приети за отговорни в това, че на 9 против 10 април 2017 година в съучастничество направили обир, съпроводен с убийството на таксиметровия водач Васил Ашиков. Грабежът е бил авансово плануван от живеещите на фамилни начала Ренета и Космас, а задачата му е била да си набират средства за живот. Единственият приход на двойката била обществената пенсия на младежа. 

Спрели такси, избрали маршрут отвън града и даже възнамерявали кой къде да седне в автомобила. На разклона за село Каменар, Космас спрял таксито с молба да отиде до тоалетна. Ренета изпуснала преднамерено портмонето си в краката на таксиметровия водач и го помолила да й го подаде, под претекст че е бременна. Шофьорът отказал. С авансово квалифициран кухненски нож младата жена нанесла удар в ръката на лидера. Той се опитал да го отнеме, само че през отворения прозорец на таксито Космас нанесъл удар с различен нож в гърба му. 

Двамата удряли с ножовете досега, в който таксиметровият водач спрял да дава признаци на живот. Експертите открили по-късно над 61 порезни и прободно-порезни пострадвания по цялото тяло на водача. Подсъдимите, които преди действието „ взели за кураж “ амфетамини, отмъкнали 20 лв. и мобилния телефон на жертвата, а съгласно правосъдната експертиза цената на ограбеното възлиза на 55 лв..  -->



Първата правосъдна инстанция е почела отчасти гражданските искове на тримата наследници на жертвата в размер общо на 340 000 лв.. Двамата подсъдими бяха наказани да заплатят направените по делото разходи, както и държавните такси върху размера на почетените цивилен искове. 

Прокуратурата намира, че втората правосъдна инстанция би трябвало да преразгледа наказването на Ренета и да усили размера на присъдата.

Двамата подсъдими молят съда да понижи както размера на наложеното им наказване, по този начин и на този на присъдените цивилен искове.

Варненският апелативен съд ще се произнесе в открития от закона 2-месечен период.

За още вести харесайте страницата ни във Facebook
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР