Варненският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд във Варна,

...
Варненският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд във Варна,
Коментари Харесай

Във Варна потвърдиха предсрочното освобождаване на Деан, осъден за грабеж, придружен с убийство

Варненският апелативен съд удостовери определението на Окръжния съд във Варна, с което условно предварително е освободен Деан О. Той е наказан на 20 години отнемане от независимост, за това, че на 11 март 2011 година дружно с още един мъж в съучастничество са лишили от потърпевшия сумата от 250 лева, като използвали мощ. Деянието е било съпроводено с ликвидиране.

Към момента на разглеждане на актуалното дело наказаният е изтърпял 12 години, 10 месеца и 7 дни – т.е. спазено е законовото условие за изтърпяване на повече от половината от наложеното наказване. Законодателят обаче е планувал като в допълнение наложително изискване доказателствата за трайни положителни промени в личността на наказаното лице. В случая мненията на затворническата администрация и експертната оценка за психическото и прочувствено положение на ограничения от независимост откриват развой на коригиране и превъзпитание на Деан О.

Съдът съобрази, че той работи във варненския затвор от 2014 година За положително държание е награждаван над 30 пъти. Съдебният състав взе поради и сведенията на инспектори от пенитенциарното заведение, които регистрират положителни аспекти в държанието му. Констатирани са трайни позитивни промени в мисленето и мотивация за водене на закономерен живот. Съдът одобри, че наказаният може сполучливо да се интегрира в обществото. В определението си актуалната инстанция привежда правосъдната процедура на Европейския съд за правата на индивида. В свое решение Европейски съд по правата на човека е отбелязал, че „ въпреки и възмездието да остава една от задачите на лишаването от независимост, акцентът в европейската наказателна политика към този момент е върху задачата по рехабилитация на наказаното лице “.

Въззивната инстанция счита, че вероятните позитивни промени за личността на наказаното лице са настъпили, с което е отпаднала потребността от продължение на третирането му в пандиза. Настоящият състав споделя извода на Варненския областен съд, че са изпълнени законовите критерии за допускането на условно предварително освобождение.

Остатъкът от наложеното наказване - 7 години 1 месец и 23 дни съдът откри като изпитателен период. За период от три години по отношение на Деан В. корекционното наблюдаване ще продължи посредством наложителни периодически срещи с пробационен чиновник.

Определението на Апелативен съд – Варна за предварителното условно освобождение на Деан О. не предстои на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР