Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо капитана

...
Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо капитана
Коментари Харесай

Капитанът и вторият помощник-капитан на Вера Су остават под стража

 Варненският апелативен съд удостовери най-тежката мярка за неотклонение по отношение на капитана и втория помощник-капитан на заседналия товарен транспортен съд Вера Су. Двамата апелираха наложеното от Добричкия областен съд " задържане под стража “ пред горната инстанция, оповестиха от пресслужбата на съда.

Хайдар Е. и Кемал А. са привлечени към наказателна отговорност за това, че на 20 септември 2021г., в акваторията на Черно море в региона сред село Камен бряг и КК " Русалка “ са  позволили да заседне транспортен съд, плаващ под панамски байрак. С това е била основана заплаха за живота на други лица и за доста разваляне на непознат парцел.

Адвокатите на двамата обвинени показаха контракт за наем, подписан от турския корабособственик, за краткотрайно жилище, където двамата биха могли да търпят по-леки ограничения за неотклонение. Защитата изложи като аргумент и актове на интернационалните организации, призоваващи страните към заслужено отношение по отношение на моряци, взели участие в произшествия, поради статута им на особена категория служащи.

59-годишният капитан Хайдар Е. изясни, че за първи път в 40-годишната си кариера претърпява случай и в никакъв случай до момента не е изоставял кораба си.

26-годишният втори асистент Кемал А. показа, че е при започване на кариерата си и желае да продължи " начисто “ професионалния си път.

Представителят на прокуратурата изложи тезата, че с дейностите и бездействията си двамата обвинени са съпричастни с осъщественото тежко закононарушение. И за двамата е налице заплаха да се укрият при друга мярка за неотклонение. Представеният контракт за наем на парцел, в който да обитават, не може да подсигурява, че няма да се укрият. Двамата са турски жители, а българските правосъдни управляващи нямат опция да изискат наложително им предаване. Европейската заповед за арест е неотносима към Турция, която не е член на Европейски Съюз. От държавното обвиняване разясниха, че съгласно Международната спогодба по морско право, България разполага с цялостна пълномощия, откакто закононарушението е осъществено в български териториални води и визира ползите на българската страна.

Като откри жалбите на Хайдар Е. и Кемал А. за неоснователни, съдът уточни, че мъжете са привлечени за тежко съзнателно закононарушение, за което законът планува сред 5 и 15 години отнемане от независимост. Въпреки началния стадий от следствието са налице задоволително доказателства, водещи до извод за съпричастността им към действието: протоколи за оглед и за непринудено предаване, свидетелски показания на членовете на екипажа и на чиновници на граничните управляващи, както и многочислени писмени доказателства, подлежащи на разбор. Настоящата инстанция показа мнението на Добричкия областен съд, че няма заплаха капитанът и вторият му асистент да извършат закононарушение. Те не са осъждани, нямат противообществени прояви и не са оказали опозиция при задържането. Реален е обаче рискът от укриване. Договорът за наем на парцел не разколебава съществуването на тази заплаха. Те са непознати жители, които нямат трайни връзки с българската страна. Професионалното им занимание би затруднило призоваването им и срочното привършване на наказателното произвеждане. Въззивният състав регистрира и високата социална заплаха на действието.

Варненският апелативен съд заключи, че единствената съответна мярка за неотклонение във връзка с капитана и втория помощник-капитан на кораба Вера Су, затънал край Камен бряг, е задържане под стража.

Определенията са дефинитивни и не подлежат на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР