Варненският апелативен съд отмени определение на Окръжния съд в града,

...
Варненският апелативен съд отмени определение на Окръжния съд в града,
Коментари Харесай

Връщат в ареста банковата служителка от Варна, източила над 1 млн.лв.

 Варненският апелативен съд анулира определение на Окръжния съд в града, съгласно което по отношение на банкова служителка, упрекната в длъжностно заграбване в изключително огромни размери, е взета мярка за неотклонение домакински арест. На 22 май първата инстанция е заменила задържането под стража на Невена Й. с домакински арест с електронно наблюдаване. Прокуратурата стачкува този правосъден акт. Днес състав на Апелативен съд – Варна почете митинга, оповестиха от пресслужбата на съда.

Според обвиняването, банковата служителка непозволено е отклонила над 1 038 900 лева от сметки на инвеститори. Жената изпращала парите по пощальон на мъж от Монтана, който познавала единствено по интернет. Според обясненията й пред проверяващите, желала да му помогне да реши финансови проблеми с лихвари. Виртуалният й другар Сергей М. също е притеглен към наказателна отговорност - за машинация в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай.

Представителят на Апелативната прокуратура уточни през днешния ден, че смята определението на Окръжния съд за противоречащо на закона. Въпреки неналичието на предишна съдимост, обвинената е демонстрирала продължителна незаконна активност. В хода на следствието се събират данни за още по-големи параметри и активност на действията й, обясниха от държавното обвиняване. Достъп до електронно устройство или интернет при по този начин възведеното обвиняване може да помогне на Невена да продължи незаконната предприемчивост или да осуети следствието.

Адвокатите на банковата служителка показаха тезата й, че е била подлъгана и подведена. Те оспориха мнението на прокуратурата, че укритите суми могат да попаднат в нейно притежание, с аргумента, че тя не знае къде са парите. Вече 6 месеца след задържането си дамата спомага на следствието и не се опълчва на осъществяването на процесуално-следствени дейности. Защитата удостовери, че няма заплаха Невена да се укрие или извърши ново закононарушение.

Чрез видеовръзка обвинената изиска домакински арест.

След като се срещна с материалите по делото и изслуша страните в намерено съвещание, Апелативният съд заключи, че проверяваното определение на първата инстанция е незаконосъобразно. Окръжният съд е приел авторството на действието, само че не е указал въз основа на какви обстоятелства е стигнал до извода, че е отпаднала заплахата Невена да извърши закононарушение. Именно този риск беше подложен на по-обстоен разбор от въззивната инстанция. Той се извежда от предмета на закононарушението – длъжностно заграбване в изключително огромни размери. Освен това, остава неизяснено къде и в чие притежание са изчезналите средства, каква е ориста им след присвояването. Затова може да се направи извод, че заплахата от ново закононарушение е действителна, стимулира се правосъдният състав.

Пресслужбата на Апелативния съд напомня, че за повторно Окръжен съд Варна дефинира домакински арест за Невена Й. и за повторно горната инстанция анулира правосъдния акт за това. Настоящото определение, което анулира мярката " домакински арест “ по отношение на упрекнатата в длъжностно заграбване Невена Й., не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР