Варненският апелативен съд отказа да измени в по-лека мярката за

...
Варненският апелативен съд отказа да измени в по-лека мярката за
Коментари Харесай

Апелативният съд отхвърли исканията за по-лека мярка за неотклонение наркодилърите Иван и Божидара

Варненският апелативен съд отхвърли да промени в по-лека мярката за неотклонение " задържане под стража “ на двама обвинени за държане и разпространяване на наркотични субстанции, оповестиха от пресслужбата на съда.

Окръжният съд във Варна е оставил молбите на Иван С. и Божидара Б. без почитание и двамата апелираха пред актуалната инстанция. Освен 48-годишния мъж и 41-годишната жена, през юни тази година към наказателна отговорност са били привлечени още 6 души. При следствието, почнало през февруари, от разнообразни адреси са били конфискувани голям брой разнообразни по тип наркотични субстанции и са разпитани очевидци.

Адвокатът на Иван С. напомни, че той е признал виновността си и не оспорва съпричастността си.  Според представителя на Апелативната прокуратура е законосъобразно той да остане под стража, още повече че действието в неговия случай е в изискванията на рисков рецидив. И за двамата обвинени има действителна заплаха да се укрият и да извършат закононарушение, счита прокурорът. По отношение на Божидара Б. държавното обвиняване означи, че три разнообразни състава на Варненския областен и Варненския апелативен съд са се произнасяли, че смяната на мярката й за неотклонение би била незаконосъобразна. Към момента не са посочени нови условия, които да постановат изменение. Адвокатът на дамата подчертава на чистото й правосъдно минало, неналичието на данни за престъпни и противообществени прояви, положителните данни за личността й, само че и на продължителността на задържането й.

И за двамата обвинени, арестувани преди по-малко от 4 месеца, Апелативният съд бе безапелационен, че преценката на първата инстанция да остави без почитание молбите за изменение на ограниченията им, е вярна и законосъобразна. Обоснованото съмнение за съпричастността на Иван С. се извежда от материалите по делото, от които е видно, че той без позволение е държал за разпространяване метамфетамин и марихуана, в изискванията на рисков рецидив. От доказателствата съда черпи причини за повишена заплаха той да извърши закононарушение.

Въззивният правосъден състав не откри учредения да премисли задържането под стража и на Божидара Б. Достатъчно са причините за съпричастността й към действието, за което е привлечена. Не е намалял интензитетът на заплахата от осъществяване на закононарушение. Съдът съобрази наличните данни за насърчаване на непозволена активност, която е била изследвана в продължение на 5 месеца преди образуването на досъдебното произвеждане. В този интервал е констатирана  трайна връзка сред дамата и други лица, участници в наказателното произвеждане. Този предишен нескончаем интервал аргументира подозрението, че има риск обвинената да извърши закононарушение, поради привързаността й към сходен метод на живот в предишното.

Срокът на следствието не надвишава избрания в границите на закона. Съобразно голям брой решения на Европейския съд за правата на индивида, отбраната на публичния интерес и предварителната защита преодоляват отбраната на персоналното право на независимост, което на Божидара Б. е лимитирано. Съдът заключи, че по повод и на тази обвинена са налице всички изисквани от закона предпоставки за най-тежката мярка за процесуална насила, показаха съдиите.

Определенията, с които Апелативен съд – Варна удостовери задържането под стража на двамата обвинени, не подлежат на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР