Варненският апелативен съд не намери основания за задържане под стража

...
Варненският апелативен съд не намери основания за задържане под стража
Коментари Харесай

Варненски съд пусна под гаранция от 5 000 лева обвинен в незаконно лихварство

Варненският апелативен съд не откри учредения за задържане под стража на обвинен за противозаконна лихварска активност и пране на пари. Съдебният състав счете, че най-тежката мярка за неотклонение не е подобаваща и дефинира парична гаранция в размер на 5 хиляди лв.. Първоначалният арест на Станимир С. е избран от Разградския областен съд на 5 юни, оповестиха от пресцентъра на апелативния съд.

Досъдебното произвеждане на Министерство на вътрешните работи в Исперих против 46-годишния Станимир е почнало през януари, като за потребностите му са употребявани специфични разследващи средства, претършуване и изземване от вкъщи му и разпити. Според показанията на очевидци, Станимир С. им отпускал заеми против рента от към 10%. В някои случаи хората оставяли като залог колите си. Пред къщата му проверяващите са открили 22 леки и товарни  автомобила, иззели са половин кг златни украшения и към 20 хиляди лв.. Заемодателят е притеглен към наказателна отговорност за нелегално насърчаване на банкова активност и пране на пари, осъществявани сред януари и юни тази година. Обвиняем за лихварство, като помощник, е и синът на Станимир. Той е с мярка за неотклонение „ подписка “.

Защитата на Станимир С. апелира пред въззивния съд избраната от първата инстанция мярка за неотклонение. Мотивите: няма задоволително доказателства за осъществена лихварска дейност; мъжът упражнява общественополезен труд като аграрни производител; закононарушението, за което е притеглен към отговорност не е тежко по смисъла на закона, с цел да изисква мярка „ задържане под стража “. В правосъдната зала юристът изясни, че довереникът му е с ниска степен на социална заплаха, от 7 години получава дотации за отглеждане на животни и тази активност му разрешава да поддържа този стандарт на живот. Последната покупка на имущество датира от 2017г. и по тази причина обвиняването в пране на пари е безпочвено.

Според прокуратурата обаче има задоволително данни, най-вече от свидетелски показания, в интерес на авторството на действието, което е със повишена степен на социална заплаха. Представителят на държавното обвиняване изясни, че към момента не е изцяло изяснено на какъв брой хора Станимир е предоставял заеми, само че те са повече от до момента обхванатите. Това основава заплаха, в случай че е на независимост да се свърже с тях и да им влияе. Възможно е да повлияе и на към този момент разпитани очевидци - против заричане да им опрости лихвите. Едва когато бъдат разпитани всички лица, на които е дал заем, може да отпадне нуждата от задържането му под стража, само че към този момент то е неотложно, безапелационна е Апелативната прокуратура.

Обвиняемият не пожела да участва в това правосъдно произвеждане.

Апелативният съд напомни мнението на първоинстанционния съд в Разград: връзките на Станимир с лица, получавали заеми, водят до подозрение, че в случай че е на независимост, може да окаже въздействие на очевидци и да извърши закононарушение срещу правораздаването. Настоящият състав обаче смята, че към сегашния миг няма заплаха той да се укрие, нито риск да извърши ново закононарушение. Съдът приема, че има задоволително данни за съпричастността му към обвиняването в лихварство. Доколко обаче е осъществявано в инкриминирания интервал – от януари до юни – следва да уточнят проверяващите органи.

Воден от тези претекстове, Апелативният съд се произнесе, че подобаващата мярка за неотклонение е парична гаранция в размер на 5 хиляди лева Определението, което анулира ареста на обвинявания в лихварство и пране на пари Станимир С., не предстои на обжалване

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР