Варненският апелативен съд измени в домашен арест“ мярката за неотклонение

...
Варненският апелативен съд измени в домашен арест“ мярката за неотклонение
Коментари Харесай

Домашен арест за варненец с наркооранжерия

Варненският апелативен съд промени в „ домакински арест “ мярката за неотклонение на обвинен, държал високорискови опиати за разпространяване и отглеждал растения от рода на конопа в нарушаване на закона.

Втората инстанция промени определение на Окръжен съд – Варна, с което Камен А. е бил арестуван под стража, оповестиха за Moreto.net от Апелативния съд във Варна.

. В къща край града е била открита оранжерия за развъждане на марихуана. От парцела били конфискувани 180 стръка от растителния тип, към 3,25 кг суха зелена тревиста маса, хашишово масло и съоръжение, пригодено за развъждане и изсушаване на растенията.

Обвиняемият не оспорва осъществяването на действията. Адвокатът му обаче се опълчва на извода, че Камен А. може да извърши закононарушение или да се укрие. Мъжът работи, има непрекъснат адрес и отговорности по развъждането на детето си. Основните терзания на отбраната обаче са свързани със здравето му, защото той страда от сърдечно заболяване.

Представителят на Апелативната прокуратура показа съображенията на Окръжния съд, че става дума усложнена и тайна незаконна активност, само че се съгласи, че фактически здравословното положение на обвинения е влошено.

Съдът реши жалбата против задържането в ареста на обвинения за основателна. Въззивният правосъден състав съобрази, че доказателствата поддържат догатката за съпричастност към вменените във виновност две действия. Апелативните съдии обърнаха внимание, че данните не сочат риск от укриване. Реална обаче е заплахата от осъществяване на закононарушение. Тя се извлича от предишно наказание на Камен А. Макар той да е бил оправдан, фактът на действието е неоспорим. Ето за какво горната инстанция реши, че подобаваща е втората по тежест мярка за неотклонение – домакински арест. Основният претекст е здравето на арестувания. В случая не са нужни специфични експертни познания, с цел да се направи извод, че то не е положително, поради съществуването на сърдечно заболяване от детска възраст. По делото са приложени задоволително медицински документи. Съдът акцентира, че задачата на ограниченията за неотклонение е да попречи на обвинените да извършат закононарушение и да се укрият, само че не и да доведат до утежняване на здравословното им положение.

Обвиненият в държане на опиати и развъждане на растения от рода на конопа ще търпи мярка „ домакински арест “, следена с електронно наблюдаване на непрекъснатия си адрес, друг от този, на който е реализирана незаконната активност.

Определението на Апелативен съд – Варна не предстои на обжалване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР