Варненският административен съд задължи със свое решение директора на държавното

...
Варненският административен съд задължи със свое решение директора на държавното
Коментари Харесай

Съдът задължи държавно дружество да каже как е похарчило 400 млн. лв. за руски дълбачки

Варненският административен съд задължи със свое решение шефа на държавното сдружение " Транспортно строителство и възобновяване " ( " ТСВ " ЕАД) да даде на " Дневник " цялостни копия от всички контракти, подписани по отношение на удълбочаване на плавателните канали в Пристанище Варна. Проектът е на стойност от близо 400 млн. лева Дейностите по него бяха предоставени без публични поръчки, а в последна сметка реализатор на удълбочаването се оказа съветската компания " Гидрострой ".

" С претекстовете към решението си съдията по делото в дословния смисъл на този израз е направил " на пух и прахуляк " причините на ответника - " ТСВ " ЕАД, който отхвърли да даде желаните контракти съгласно наредбите на Закона за достъп до социална информация ", разяснява решението на Варненския административен съд юрист Кирил Терзийски от правния екип на " Програма Достъп до информация. Той защитаваше ползите на " Дневник " в хода на общо четири административни каузи, заведени поради отводите на Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура ", а по-късно и на " ТСВ " ЕАД да дават информация за методите на финансиране на плана и избора на изпълнителите на дейностите по него.

Според правосъдното решение по последното - четвърто дело всички контракти, които би следвало да дадат отговор на въпроса по какъв начин общественото финансиране по плана е стигнало без конкуренция до съветската компания " Гидрострой ", би трябвало да станат обществени до края на месец октомври .

Защо е загадка по какъв начин съветски далбъчки бяха наети по план за над 400 млн. лева -.

Договорите бяха поискани от " Дневник " още през май м.г. само че тяхното даване беше отказано с претекста, че те съставляват " комерсиална загадка " и публикуването им може да докара до нелоялна конкуренция във щета на " ТСВ " ЕАД. В решението си от 1 октомври т. година Варненският административен съд е постановил, че поисканите документи не съставляват комерсиална загадка, защото държавното комерсиално сдружение оперира с бюджетни средства и на процедура ръководи държавно имущество . " В оспореното решение не са изложени обстоятелства, установяващи, че информацията съставлява комерсиална загадка и даването й или разпространението ѝ би довело до нелоялна конкуренция сред търговци ", написа в решението на съда.

" Накратко, съдът е приел, че заявителят има право да получи копия от договорите, подписани във връзка със съглашението за удълбочаване на каналите на пристанището като е отхвърлил всички доводи на ответника , разяснява още юрист Кирил Терзийски. А те бяха, че информацията съставлява комерсиална загадка, че заявителят можел да я употребява за нелоялна конкуренция поради присъединяване си във компании с сходна активност, че заявителят не бил показал с каква цел желае информацията, че не бил налице надделяващ публичен интерес, че по реда на ЗДОИ можело да се желае достъп до информация, само че не и до съответни документи ".

Според претекстовете за решението даже и информацията, до която се желае достъп, да представляваше комерсиална загадка, по делото не е открито, че даването ѝ би довело до нелоялна конкуренция сред търговци. Изложените в отхвърли на " ТСВ " ЕАД претекстове, че заявителят на поисканите контракти, или близки до него лица са съперници на " ТСВ " ЕАД и с даването на информацията се цели не осведоменост по отношение на активността на държавната компания, а изместването на сдружението от пазара, са неоснователни, гласи още решението.

" Неправилно и в несъгласие с концепцията и задачата на Закона за достъп да социална информация е въведеното от " ТСВ " ЕАД условие за изтъкване на съответна цел за даване на желаната информация ", счита Варненският административен съд. Законът не е планувал необходмост заявителят на информация, квалифицирана като социална, да показва и обосновава съответната цел, с която желае достъп до нея ".

В опита да прикрият информацията за това, по какъв начин и за какво над 400 млн. лева са били изхарчени без социална поръчка, от " ТСВ " ЕАД предявиха в хода на административното дело даже неуместния мотив, че " Дневник " е изискал единствено информацията, съдържаща се в договорите, само че не и самите контракти. По тази причина те не можели да бъдат предоставени. " Законът слага знак на тъждество сред информацията, съдържаща се в даден документ, и самия документ като неин веществен притежател, гласят в този случай претекстовете към правосъдното решение. Искането на копие от документ е еднакво на искане за достъп до съдържащата се в него информация. Дали се желае съответният веществен притежател на информацията или се желае описателно самата информация, е ирелевантно за дължимостта ѝ ".

Разследването на " Дневник " досега сподели, че при възлагането без търг на действия за удълбочаване на " Пристанище Варна " на съветската компания " Гидрострой " като последник е било употребявано сдружението " Европейски Съюз Билд " ДЗЗД. А - предоставено без концесия за период от 35 години на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Как страната е отстъпила на Доган пристанището на Топлоелектрическа централа Варна -.

Приложената скица е следната: Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " (част администрацията на транспортното министерство) е трансферирало през предходната година 435 млн. лева на личното си комерсиално сдружение " Транспортно строителство и възобновяване " ( " ТСВ " ЕАД). Това е така наречен in-house модел (на бълг. - " вътрешни " поръчки), който разрешава институциите да разпореждат поръчки без търг на личните си сдружения. Напълно идентична скица е била прилагана и от държавната компания " Автомагистрали " при наемането на подизпълнители.

Веднага по-късно обаче, " ТСВ " е превъзложило работата на външен подизпълнител. Така още веднъж без търг държавната компания е платила 393 млн. лева от обезпеченото финансиране на частната - " Европейски Съюз Билд " ДЗЗД. Източници на " Дневник " настояват, че в този случай Законът за публичните поръчки най-вероятно е заобиколен със сключването на контракт не за осъществяване на услуга, а за доставка на материали, машини или уреди.

Тази информация би трябвало да бъде доказана или изяснена с идното даване на копията от договорите, подписани от " ТСВ " ЕАД в хода на осъществяването на дейностите по плана за удълбочаване на двата плавателни канала в Пристанище Варна.

Кой е последникът и по какъв начин страната е платила без търг над 400 млн. лева за съветски дълбачки -.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР