Варненският административен съд ще разгледа в понеделник жалбата на общинския

...
Варненският административен съд ще разгледа в понеделник жалбата на общинския
Коментари Харесай

"Клаузи за лоялност" - колко струва токът на неработещата държавна хижа край яз. "Здравец"

Варненският административен съд ще прегледа в понеделник жалбата на общинския консултант Мартин Златев (БСП) против отхвърли на Община Аврен да му даде информация за разноските, направени за електрозахранване на държавна хижа в чашата на язовир " Здравец " край Варна. Информацията по Закона за достъп до социална информация бе поискана от Златев поради подозрения, че електрическа енергия от държавния парцел и за сметка на общината е употребена за зареждане на прилежащ частен терен. Неговата благосъстоятелност се свързва с евродепутата Емил Радев (ГЕРБ) и с ръководителя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов (ГЕРБ).

" Имам основателни съмнения, че частните постройки в парцелите, свързани с Радев и Балабанов се зареждат с електричество от намиращата се в съседство държавна хижа, сподели Мартин Златев. Без особени старания може да се види, че електрозахранващи

кабели потеглят от държавния парцел към прилежащия частен терен

По тази причина желаех информация за разноските, направени през последните пет години за електрическа енергия на неработещата от години хижа, само че предстоящо тя ми беше отказана. "

Всичко за тайните към една " писмено чиста договорка " -.

Отказът на община Аврен да даде информация за възможните обществени разноски, направени за електрозахранване на неработещата държавна хижа, е стимулиран с аргумента, че тя е загадка. А повода за това били клаузи за конфиденциалност, включени в договорите й с електроразпределителни компании.
" Община Аврен има пет подписани контракта с електроразпределителни сдружения за последните пет години, написа в претекстовете към отхвърли за даване на информацията. Във всеки един от тях има

уговорка за съблюдаване на лоялни връзки

по отношение на разпространението на информация по отношение на финансите, икономическите и други връзки сред страните по контракта ".

В жалбата си до съда против този отвод Мартин Златев твърди, че информацията, която желае " не се отнася до даване на счетоводни документи или други протоколи, които биха уязвили персонални данни на избрани реализатори или снабдители ".

Златев цитира текста на заявката си по Закона за достъп до социална информация, с което е изискал информация за размера на разноските за електрическа енергия по месеци, платени за 5 години обратно за Хижа " Здравец ". " В тази информация е належащо да се съдържат единствено суми, без други реквизити, количества и други ", написа още в жалбата си Златев.

Според общинският консултант от Варна локалната администрация в Аврен явно е разходвала средства, които са обществени, според Закона за обществените финанси. Общите разноски на общината за електрическа енергия се одобряват с правенето на бюджета за съответната финансова година и наложително се отразяват в съответния годишен финансов. Тази информация е обществена и също е оповестена на формалната интернет страница на общината.

" С желаната от мен обществена информация за платените разноски за 5 години обратно по месеци за употребена електрическа енергия за хижа " Здравец ",

не се нарушават подписаните клаузи

сред реализатор и възложител ", написа още в жалбата на Мартин Златев до Варненския Административен съд.

 Евродепутатът Емил Радев (в ляво) и ръководителят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов
© Дневник

Евродепутатът Емил Радев (в ляво) и ръководителят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов

В средата на юни, следствие на " Дневник " сподели, че през 2017 година шефът на общинската дирекция " Инженерна инфраструктура и благоустрояване " във Варна Петър Гърбузов е придобил горски терен от 10 дка на брега на язовир " Здравец " за 20 хиляди лева

Имотът е бил продаден на търг от Община Аврен, а изненадващо в него са взели участие единствено двама претенденти. Гърбузов е спечелил наддаването с едвам 1000 лева по-висока оферта от тази на класиралия се на второто място.

Година откакто е станал притежател на гората в чашата на бент. " Здравец ", Гърбузов е продал три четвърти от нея, а двама от купувачите се оказват

напълно не инцидентни хора

Първият е Йордан Радев, татко на евродепутата Емил Радев. Вторият - Иван Балабанов, е татко на ръководителя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов. Скоро след приключването на покупко-продажбите в частния парцел се появяват и няколко сглобяеми постройки.

Имотът, в който в този момент съсобственици са бащите на Емил Радев и Тодор Балабанов, граничи точно с терена частна държавна благосъстоятелност, в който се намира триетажната хижа " Здравец ". Предназначението й съгласно кадастралните регистри е за " курортно-туристическа активност ", само че съгласно общинската администрация в Аврен тя е необитаема и затворена от години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР