Варненските седесари се включиха в празниците по повод Съединението на

...
Варненските седесари се включиха в празниците по повод Съединението на
Коментари Харесай

СДС-Варна, тържествено отбеляза Съединението

Варненските седесари се включиха в празниците във връзка Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Те участваха в ритуала пред пред барелефа на Княз Александър Първи Батенберг, където бяха положени венци и цветя от регионалния шеф, кмета на Варна, командващия Военноморски сили и представители на политически партии и цивилен сдружения. След това паметното шествие мина по бул. " Мария Луиза " до паметника на починалите в Сръбско-българската война, където беше отслужена заупокойна молитва и бяха положени венци и цветя с боен обред.

Варненци празнуват с особена горделивост деня на Съединението. На 6 септември 1885 година телеграмата за това предстоящо събитие е изпратена във Варна от краткотрайното държавно управление в Пловдив, с цел да бъде предаден на княз Александър Батенберг. В това време князът е бил на обучение в Шумен, след което се връща в летния замък Сандрово - първообраза на настоящия Евксиноград. Получвайки тези вести, Батенберг незабавно идва в постройката на телеграфопощенската станция във Варна на днешния площад „ Независимост “.

Междувременно там към този момент се събрали варненци, разбрали от тропота на конските копита и забързания княжески файтон, че нещо извънредно значимо се случва в града им. „ Не мога да не приема акта на Съединението ", декларира княза и думите му се посрещат с екстаз от множеството. По улиците потегля шествие, което носи своя княз на ръце, варненци го обсипват с цветя, а запалените факли и радостни възгласи огласят града до съсните часове. Ентусиазмът на варненци не стихва. Още в неделя, на 8 септември, по време на църковната работа те стартират да събират дарения и да се записват като доброволци за предстоящата война, защото са предполагали, че този невиждан акт, преначертал картата на Балканите, няма да бъде посрещнат с утвърждение от великите сили.

Днешната 134-та годишнина от националното Съединение, още веднъж подсети на всички българи, че единен към една идея, народът ни е кадърен да трансформира в действителност всяка национална цел.

Тържествата във Варна през днешния ден не престават с концерт на сцена Раковина от 14 ч. с фолкорния празник " Песни на брега ", в който присъединяване ще вземат любителски сформира и реализатори от общините във Варненска област. В 19,30 ч. в Летния спектакъл програмата по случай 6-ти септември ще завърши с празничен концерт на отбор „ Пирин ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР