Варненски прокурори искат законодателни промени, основно при случаи на смърт.

...
Варненски прокурори искат законодателни промени, основно при случаи на смърт.
Коментари Харесай

Варненски прокурори искат отмяна на съкратеното съдебно следствие при смърт

Варненски прокурори желаят законодателни промени, главно при случаи на гибел. Това стана ясно от годишния доклад на Варненската окръжна прокуратура. "Считаме, че е незаслужено организиран института на съкратеното правосъдно разследване при каузи със смъртен резултат. Законопроектът за смяна в Наказателно-процесуален кодекс в началния му тип беше в противоположната посока - възбрана на такова произвеждане, в един миг в Народното събрание нещата се обърнаха на 180 градуса. Това би трябвало да бъде променено ", сподели и.д. областен прокурор на морската столица Радослав Лазаров. Той добави, че представителите на държавното обвиняване във Варна считат и, че института на разпоредителното съвещание също търпи промени.
"Част от съставите отсрочват делото поради теоретична обжалваемост, каузи, които другояче без този институт биха завършили в едно правосъдно съвещание, се завършват в две ", изясни Лазаров. В препоръчаните от варненските прокурори промени е и либерализираният режим за предварителното освобождение. Според тях той би трябвало да е по-рестриктивен.
От доклада на окръжната прокуратура стана ясно, че през 2018 година е налице продължаваща наклонност на спад в закононарушенията срещу личността, спад в закононарушенията срещу правата на жителите, стабилитет в закононарушенията срещу брака и фамилията и в закононарушенията срещу собствеността. Траен растеж има в закононарушенията срещу стопанството, завишение по отношение на 2017 година при финансовите закононарушения, спад на документните закононарушения, растеж в закононарушенията срещу реда на ръководството и срещу реда и публичното успокоение, стана ясно още през днешния ден. По думите на прокур Лазаров 2018-а година може да бъде наречена "годината на митническите следствия ". Той акцентира, че не става дума единствено за забележителния статистически дял и растежа - 62 формирани досъдебни производства против 41 за предходната година. "Става дума най-много за приключването с предаване на съд на трафиканти на прекурсори за 25 млн. лева, които са непознати жители. За първи път в страната ни бе осъществена следена доставка от България за Холандия през голям брой страни. Това беше интернационално съдействие на доста положително равнище. Като наказателни производства по този случай са формирани освен във Варна, а и в Испания и Холандия ", добави Лазаров.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР