Варненската Специализирана болница за активно лечение на онкологични забовялания д-р

...
Варненската Специализирана болница за активно лечение на онкологични забовялания д-р
Коментари Харесай

Безплатни профилактични прегледи за рак на простатата във Варна

Варненската „ Специализирана болница за интензивно лекуване на онкологични забовялания доктор Марко А. Марков – Варна “ ЕООД ще поддържа интернационалното придвижване „ Movember “, което цели да притегли вниманието към сериозните проблеми на мъжкото здраве.

За задачата в урологичния кабинет на общинската болница през целия месец ноември ще бъдат осъществявани безвъзмездни профилактични прегледи за рак на простатата, оповестиха от лечебното заведение за Moreto.net. Тази година политиката на болничното заведение за дейна предварителна защита на онкологичните болести бе подкрепена финансово от община Варна.

Акцентът през ноември, разгласен за месец на половото здраве, е битката с рака на простатата - най-страшният и праволинеен палач на мъжа в зрелост. Заболяването е измежду трите най-смъртоносни карцинома в света, на второ място при мъжете след рака на кожата, като изпреварва белодробния и колоректалния карцином. Годишно в Европа се записват към 190 000 новооткрити случаи. В България новооткритите са към 3500 годишно или към 10% от всички онкологични болести.

Като причина за смъртност от онкологични заболявания карциномът на простатата е на второ място след белодробния.

През предходната година през урологичния кабинет на СБАЛОЗ – Варна са минали 3962 души. При 235 от тях е намерено злокачествено заболяване на простатата, заяви доктор Десислав Тасков, уролог в СБАЛОЗ - Варна.

За да се лекува съответно карциномът на простатата, е извънредно значимо той да бъде открит в точния момент, акцентира доктор Тасков. За жал, болестта е подло и то най-много, тъй като признаците се припокриват се с признаците на едно доброкачествено увеличение на простата - нощното ставане за уриниране, възприятието за неизпразване на пикочния мехур, изтъняването на пикочната бликам, а оттова и остатъчната урина, която се задържа в мехура. На по-късен стадий – съществуването на кръв в урината, само че това демонстрира развиване на процеса. Колкото по-рано се сложи диагнозата, толкоз по-ефективно е лекуването, разяснява доктор Десислав Тасков.

Рисковите фактори, които дефинират появяването на рака на простатата, към момента не са добре проучени, само че 3 от тях са потвърдени - възходящата възраст, етнически генезис и приемственост. Заболяването рядко визира мъже под 40 години, само че честотата му се усилва с придвижване на възрастта. При към 29% при мъжете над 60 и до 75-80% при мъжете над 80 години болестта се диагностицира. За мъже, които имат роднина с това заболяване, рискът се усилва 2-3 пъти. Около 9% от мъжете с карцином на простатата имат потвърдена наследствена болест. Съществуват и географски, и етнически разлики при разпространяване на клинично изразения карцином на простатата.

Ежегодната профилактика за мъже над 45 години е най-сигурният метод за ранното разкриване на рака на простатата. При разстройства в уринирането персоналните лекари могат да насочат пациентите към специалист-уролог. Съществува проучване на простатата със характерен антиген, може да се направи PSA, ректална ехография и биопсия при подозрение, с цел да се удостовери или отхвърли онкологична диагноза, изяснява доктор Тасков.

СБАЛОЗ – Варна приканва мъжете над 45 години, без значение дали имат недоволства или не, да се възползват от безплатните профилактични прегледи за рак на простатата през ноември.

Записването на пациенти за безвъзмездни профилактични прегледи за рак на простатата през ноември ще се прави на регистратурата на СБАЛОЗ – Варна на бул. „ Цар Освободител “ 100 и на телефон 052/975-840.

За придвижването „ Movember “

Моvеmbеr e мeждyнapoднo движeниe, имaщo зa цeл дa нacoчи oбщecтвeнoтo внимaниe ĸъм cepиoзнитe пpoблeми нa мъжĸoтo здpaвe.

Зa пoпyляpизиpaнe нa инициaтивaтa oт фондацията „ Моvеmbеr “ пpизoвaт вcичĸи мъжe дa cи пycнaт мycтaци пpeз мeceц нoeмвpи, с цел да се „ промени лицето на здравето на мъжете “, както и дa ce вĸлючaт в пyблични диcĸycии нa здpaвнa тeмa, дa ca aĸтивни в coциaлнитe мeдии и в нeфopмaлeн пpиятeлcĸи ĸpъг.

Глoбaлнaтa инициaтивa тpъгвa oт Meлбъpн, Aвcтpaлия пpeз 2003 година и днec e ocoбeнo пoпyляpнa пo цялостен cвят cъc cвoитe мycтaĸaти пapтитa. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР