Варненската и Великопреславска митрополия се обяви против изграждането на крематориум

...
Варненската и Великопреславска митрополия се обяви против изграждането на крематориум
Коментари Харесай

Църквата се обяви против строежа на крематориум във Варна

Варненската и Великопреславска митрополия се разгласи срещу построяването на крематориум във Варна. В свое обръщение митрополит Йоан дефинира плана като грях и осквернение и прикани общинското управление да прояви здравомислие и мъдрост и да го спре.

“С откровено отчаяние и болежка научихме, че на 29 май бе направена първа копка на съвременен крематориум с колумбариен парк. Съоръжението е ситуирано в съседство на Западен гробищен парк – Тополи. Строителството на обекта се чака да завърши до края на годината и евентуално да бъде пуснат през месец февруари или март 2019 година За голямо страдание в нашата столица София към този момент се направи крематориум, който е единствен на Балканския полуостров. Сегашната обстановка очевидно подготвя да се направи втори подобен в престолния Ни град Варна. Това е колкото трагично, толкоз тъпо и ужасно”, написа дядо Йоан.

В позицията си той акцентира, че в преданието на светата Православна черква не съществува процедура за кремиране на тела. Има я измежду народите, при които господства концепцията за пренебрежение на тялото. Според православното обучение обаче то не е затвор за душата, а е положително създание на Бога. Затова за повече от 20 века християнски живот с вярата за възкресение е основана традиция, която би трябвало да почитаме, показва митрополитът. Според него казусът с неналичието тук-там в гробищните паркове, провокиран от урбанизацията в огромните градове може да се реши посредством децентрализация и погребение на покойниците в техните родни места.

“Имали сме и имаме прелестни взаимоотношения сред Църквата и Община Варна и точно с помощта на това съдействие могат да се разрешат доста проблеми. Нека не изкореняваме нравите и обичаите на народа”, моли дядо Йоан. Той напомня, че практиката за кремиране на човешки тела е въведена в Европа от нацистите, с цел да заличат множеството трупове в концлагерите.

“Ние разбираме, че бизнес ползи управляват построяването на крематориум във Варна. Тези ползи са от дълго време. Светата Църква, обаче, постоянно гледа към вечността и в грижата си към своите чада би трябвало да им уточни вярното държание на индивида християнин. Ние нито можем да разпореждаме, нито постановяваме, тъй като нямаме право на това, само че можем със угриженост да отправим Архипастирски съвет. Няма по какъв начин да участваме в безплодните каузи на тъмнината, а в противен случай – длъжни сме да ги изобличаваме”, заключва Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР