Варненската държавна болница Света Марина осъди НЗОК за надлимитна дейност,

...
Варненската държавна болница Света Марина осъди НЗОК за надлимитна дейност,
Коментари Харесай

И варненската „Света Марина“ осъди НЗОК за надлимитна дейност

Варненската държавна болница " Света Марина " осъди НЗОК за надлимитна активност, осведомят от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.

Лечебното заведение е осъдило НЗОК да му заплати избрана като надлимитна активност за месец юни 2016 година на обща стойност 448 390 лв. главница и 20 717,11 лв. рента за просрочието. Отделно от това касата е наказана да изплати 20 084,27 лв. разходи по делото.

В претекстовете на съда се показва, че договорни клаузи, въвеждащи ограничавания при заплащането на оказаната от болничното заведение здравна помощ, опонират на законовите разпореждания, регламентиращи болнична здравна помощ, въз основа на които тези контракти са подписани, а точно членове от Конституцията и от ЗЗО, защото слагат оказването на здравна помощ на здравноосигурените лица според от събитието дали нуждата е зародила в границите на избраните от здравната каса стойностни предели.

Това от своя страна води до неравнопоставеност при третирането на лица, потърсили здравна помощ преди или след привършване на тези лимитни стойности, заради което на съображение от Закона за отговорностите и договорите предвиждащите такива ограничавания договорни клаузи са оскъдни и като такива не създават деяние.

Осъществената болнична помощ в осъществяване на подписаните сред страните контракти следва да бъде заплатена в осъществявания размер, в това число и за надлимитните действия, откакто е осъществена съгласно условията подписаните контракти сред болничното заведение и здравната каса и е регистрирана пред възложителя, който е приел доклада без възражения при инспекцията, посочваъ от ЦЗПЗП.

Липсва изказване тази работа да е некачествена или в отклоняване от медицинските стандарти, като контролът е сбъднат от възложителя, заради което последният дължи възнаграждение на всички действия по уговорените действия, фактурирани съгласно стойностите, уговорени сред страните, допълват от там.

Решението е доказано и от Варненския апелативен съд.

Припомняме, това е следващата болница, която осъжда касата за погашение на надлимитна активност. /zdrave.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР