Върнати са обратно в природата трите мечета, които бяха изоставени

...
Върнати са обратно в природата трите мечета, които бяха изоставени
Коментари Харесай

Пуснаха в планината 3-те самотни мечета от Доспатско

Върнати са назад в природата трите мечета, които бяха изоставени край реката сред родопските села села Барутин, Црънча и Бръщен (общ. Доспат).
От екоминистерството оповестиха през днешния ден, че акцията била извършена дружно с фондация „ Четири лапи “ и мечетата са пуснати в националния парк „ Централен Балкан “.
Преди два дни във Фейсбук групата на село Бръщен пък бе оповестен видеоклип от същото място, на което предходната година на 21 април бяха хванати трите мечета. От клипа се вижда по какъв начин огромна мечка се пробва да си събере трите деца и дружно да преминат до отсрещния бряг на реката. 
„ В неделя пътувах на работа към Доспат. Към 6,30 часа сутринта на към 300 метра преди Червения мост излизам от завоя и виждам на асфалта мечка с три дребни мечета. Спрях. Малките се мушнаха под мантинелата и слязоха в гората. Аз излязох от колата и майката незабавно се изправи на задните крайници. Показа ясно, че не съм мечтан. Влязох си назад. Изкуших се да я приближа и още веднъж излязох. Разстоянието сред мен и нея беше към 7-8 метра, напряко й усещах дъха. Влязох в колата и към този момент взех решение, че би трябвало да ги фотографирам “, описа граничният служител на реда Боян Метов.
 
„ Ако имах видеорегистратор, щеше да е доста забавно за гледане. Записът не е доста добър, тъй като ръката ми трепери от неспокойствие. И фотосите са размазани. Осъзнавам какъв брой са рискови мечките, само че се веселя,че ги има, тъй като всяко живо създание способства за салдото в природата. А и от време на време малко повече адреналин не е непотребен. Това, че са толкоз покрай нас, може да ни накара да се интересуваме, да четем повече за тях, да ги учим, с цел да открием по какъв начин е допустимо да съжителстваме в синхрон, без да си пречим взаимно “, разяснява служителят на реда.  
Заснел ги и желал да покаже клипа, тъй като в този регион се разхождат доста бръщенци пешком и с колела. „ Исках хората да видят, че в действителност ги има и като вървят в този регион, да имат поради този факт и да се пазят “, акцентира той.

Според очевидеца надали майката е същата, защото мечките съгласно прочетеното от него раждат един път на 2-3 години.
Екоинспектори обаче обясниха, че раждат един път на 2-3 години, тъй като отглеждат дребните си. Когато мечката има малко, мъжкият не я запложда и неслучайно някой път убива дребното, с цел да може да заплоди майката. Същата мечка е изцяло допустимо да е забременяла откакто към този момент е нямала дребни.
Припомняме, че предходната година три мечета бяха видяни, става известно на безусловно същото място до реката, от няколко младежи. 20-годишният тогава Велин съумя да ги снима. Виждайки, че мечетата са сами, младежът алармира на телефон 112. На място идват група пожарникари, които търсят за съдействие  Групата за бързо реагиране към екоинспекцията в Смолян.
От там провеждат взаимна акция с фондация „ Четири лапи “. Откриват трите мечета на възраст не повече от четири месеца, на същото място, посочено от младежите. Групата прави няколко часа оглед на региона, с цел да търсят майката или следи от нея. И откакто не я откриват, прибират мечетата „ за сигурност както са самите тях, по този начин и за жителите на селото “.

 
„ Поради обстоятелството, че мечетата са кърмачета и дълъг престой без мляко би довел до гибелта им, те незабавно са превозени и признати в Парка за танцуващи мечки край Белица, стопанисван от " Четири лапи " и фондацията на Бриджит Бардо. Там за тях ще бъдат полагани грижи от опитни експерти “, осведомиха тогава от Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Оттам допълниха, че в региона ще слагат фотокапани и ще се следи за появяването на майка им. Ако тя не бъде открита в границите на идната седмица, бебетата ще бъдат настанени в избавителен център в Гърция, който е профилиран в оказването на помощ на осиротели мечета и връщането им в естествената им среда “.

В прессъобщението на Министерство на околната среда и водите от през днешния ден се споделя, че прибраните предходната година мечетата са били настанени в гръцкия център „ Арктурус “, който има опит в реадаптацията на кафяви мечки. Целта била да се обезпечат условия за последващото им връщане в природата.
Според специалистите мечетата към този момент са годни за връщане в естествена среда, защото са достигнали нужните килограми. Тяхното превозване било осъществено със профилирани коли и с поддръжката на експерти от фондация „ Четири лапи “.
„ Експерти от гръцка и българска страна взаимно дефинираха уместно за връщане място в Национален парк „ Централен Балкан “, което  дава отговор изцяло на нужните характерности. Мястото попада в рамките на резерват, в който се реализира надзор от чиновници на Дирекция Национален парк „ Централен Балкан “. Растителността в тази околност е преобладаващо широколистна гора, не са засечени трайни следи от други екземпляри от типа кафява мечка и мястото е отдалечено от обитаеми места. Експертите от „ Централен Балкан “ имат опит и разполагат с нужното съоръжение за работа с маркирани мечки “, се сочи още в известието на Министерство на околната среда и водите.
Мечетата ще бъдат с нашийници за следене като им са обезпечени разтегателни каишки, с цел да не ги нараняват като пораснат.

„ Чрез маркирането на животните се основава опция за тяхното следене на всеки час и за своевременна реакция при нужда. Предвиденият интервал за следене е 18 месеца. Подобна акция са реализира за първи път у нас и има единични случаи на такива мероприятия на европейско равнище. Акцията беше осъществена взаимно от Министерство на околната среда и водите, Фондация „ Четири лапи “ и център „ Арктурус “, който има опит и добра успеваемост при сходни действия.  Въпреки всички старания, няма цялостна гаранция за цялостното и сполучливото връщане на мечетата в природата, защото процесът на реадаптация е сложен и характерен за всеки обособен субект. Предвид бързите и адекватни  дейности на всички участници в акцията се надяваме мечетата сполучливо да се приспособяват и да се върнат към своя натурален метод на живот “, допълват от екоминистерството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР